spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTConsilierul numit la ministerul transporturilor de asociațiile care luptă pentru autostradă rămâne...

Consilierul numit la ministerul transporturilor de asociațiile care luptă pentru autostradă rămâne fără sprijin. I se reproșează derajape grave.

Asociațiile civice care militează pentru Autostrada Moldovei au obținut dreptul e a numi un observator propriu în ministerul transporturilor, o persoană care să aibă funcția de consilier al ministrului Sorin Grindeanu.

Ceea ce părea inițial o mare victorie a sectorului ONG în lupta cu autoritățile a căpătat alte valențe când consilierul numit de asociațiile respective, în persoana lui Cătălin Urtoi, a început să aibă poziții pro PSD și să îl sprijine pe ministerul Grindeanu. Apoi consilierul numit de asociațiile civice în minister a anunțat că va candida pentru un post în consiliul de administrație al CNIR (Compania Națională de Investiții Rutiere), lucru ce îi era interzis prin mandatul încredințat de membrii sectorului civic care l-au propulsat în funcția de consilier al ministrului transporturile.

Reacția imediată a asociațiilor „Împreună pentru A8” și „Mișcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” (MDM) a fost să îi retragă sprijinul consilierului ministerial Cătălin Urtoi și să îi solicite printr-o adresă oficială ministrului Grindeanu schimbarea consilierului numit de ei la minister.

Cătălin Urtoi scrie pe rețelele sociale că el își face treaba, iar decizia de a intra in CA-ul CNIR este una personală, fără a face referire la modalitatea în care va mai putea fi independent în situația respectivă.

Liderul PSD Iaşi, senatorul Maricel Popa, sare în apărarea lui Urtoi și susţine că postul lui de consilier al ministrului Transporturilor, nu este în pericol, chiar dacă cele două asociații i-au retras mandatul de reprezentare.

Citiți în continuare comunicatul integral dat publicității de cele două asociații civice.

Consilierul civic al Ministrului Transporturilor recidivează

Astăzi, 25.11.2022, Asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei” au transmis Ministerului Transportului o înştiinţare prin care retrag dlui Cătălin Urtoi mandatul de reprezentant al acestora pe lângă ministrul Sorin Grindeanu.

Derapajele majore ale actualului consilier C. Urtoi constau în propagandă făţişă făcută în acest an Partidului Social Democrat, atât politicienilor PSD de la Bucureşti cât şi celor de la PSD Iaşi, cât şi în sabotarea mandatului primit de la societatea civilă, acela de a pune presiune pe prioritizarea Autostrăzii A8, Ungheni-Iași-Târgu Mureș.

În mandatul dlui Urtoi proiectele A7 şi A8, ambele importante pentru Regiunea noastră, s-au decalat periculos de mult: A7 a avut un progres într-o manieră accelerată, deoarece servește direct intereselor Capitalei, în timp ce proiectul A8 – Autostrada cea mai utilă pentru dezvoltarea întregii Regiuni – înaintează cu dificultate, iar acest decalaj deteriorează şi mai mult coeziunea Moldovei, blocând în acelaşi timp comunicarea noastră rapidă cu Transilvania şi mai departe cu Europa.

Greşeli grave de poziționare publică pro-PSD, care au subminat interesele moldovenilor angajaţi de mai bine de cinci ani în activism civic proinfrastructură, culminează astăzi cu anunţarea candidaturii lui C. Urtoi pentru ocuparea unui post în Consiliul de Administrație al Companiei Naționale de Investiții Rutiere (CNIR), care încalcă astfel acordul făcut acum un an cu Asociaţiile „Împreună pentru A8” şi „Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”, acela de a nu pune interesul personal înaintea mandatului primit.

Ca şi la comunicarea publică pe care Asociaţiile noastre au făcut-o acum exact două luni, în care ne delimitam de deviaţiile pesediste al dlui Urtoi, reafirmăm că nu există „real politic” în lupta societăţii civile de impunere pe agenda guvernului a lucrărilor de interes regional major în Moldova şi că – prin urmare – lipirea civismului de oricare partid politic pe termen scurt, mediu sau lung este inadmisibilă.

Nu în ultimul rând, vrem să sancţionămintenţia dlui Urtoi de a-şi aroga ca merite personale o îndelungă şi colectivă muncă de reprezentare regională, la care participă nu numai cele două Asociaţii semnatare dar şi alte Asociaţii din Iaşi, din Moldova, cetăţenineafiliaţi, jurnalişti, politicieni etc. Aşa cum renunţarea la principii nu poate motiva scopul nostru, nici mesianismul, civic sau de orice fel, nu reprezintă soluţia pentru realizarea obiectivelor, oricât de spectacular ne sunt ele prezentate astăzi de dl Urtoi.

Pentru aceste motive, în bună măsură recidive ale unor comportamente şi acţiuni grave semnalate anterior (vezi informarea noastră publică din 25 septembrie a.c.), birourile de conducere ale celor două Asociații au decis să-i retragă lui Cătălin Urtoi calitatea de reprezentant al Asociațiilor pe lângă Ministrul Transporturilor, calitate cu care acestea îl investiseră în privinţa autostrăzilor Moldovei, şi – în acelaşi timp –, să aducă la cunoștința Ministerului Transporturilor încetarea imediată a sprijinului civic acordat de Asociaţii dlui C. Urtoi, sprijin şi recomandare de care acesta se folosise pentru numirea sa în postul de Consilier (plătit) al Ministrului S. Grindeanu.

Iaşi, 25.11.2022

„Împreună pentru A8”

Preşedinte, Ionel Apostol

„Mişcarea pentru Dezvoltarea Moldovei”

Preşedinte, Dorin Dobrincu

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...