vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSuspans în dosarul lui Florin Țurcanu. Ce decizie au luat judecătorii

Suspans în dosarul lui Florin Țurcanu. Ce decizie au luat judecătorii

Judecătorii Curții de Apel Suceava țin în pronunțare dosarul lui Florin Țurcanu de mai bine de o lună și jumătate. Potrivit portalului instanțelor de judecată, sentința definitivă fusese amânată pentru astăzi, 29 noiembrie, dar completul de judecată nu a reușit să redacteze hotărârea.

Prin urmare, magistrații au stabilit un nou termen pentru data de 9 decembrie, adică după minivacanța de Ziua Națională. „Amână deliberarea, redactarea și pronunțarea hotărârii pentru data de 09.12.2022. Pronunțarea se va face prin punerea hotărârii la dispoziția părților, a persoanei vătămate şi a procurorului, prin mijlocirea grefei instanței, conform art. 405 alin. 1 Cod procedură penală”, se arată în minuta postată pe site-ul Curții de Apel Suceava. Așa se face că după 31 de termene de judecată și șapte amânări de pronunțare, judecătorii tot nu au stabilit dacă fostul președinte al Consiliului Județean (CJ) trebuie condamnat.

Casă cerută pentru câştigarea unor licitaţii 

Fost președinte al CJ Botoșani, Florin Țurcanu a fost trimis în judecată în aprilie 2016 de procurorii Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava. Potrivit anchetatorilor, în perioada 2013 – 2014, acesta i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată pe numele socrului lui Țurcanu, Aristomel Anușca, prin intermediul unei firme paravan, Paltinul SRL, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său pentru complicitate la spălare de bani.

Condamnare cu executare în primă instanţă 

În timpul procesului, Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei. Pe 29 ianuarie 2020, după un proces maraton în care doi judecători care preluaseră dosarul s-au pensionat, Florin Ţurcanu a fost condamnat în primă instanţă de Tribunalul Botoşani la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.

Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani. Din pedeapsă se scădeau însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017.

În schimb, socrul său, Aristomel Anuşca, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Magistraţii au dispus confiscarea specială a sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi a celelaltor bunuri primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă. În acest sens, magistraţii au menținut sechestrul aplicat pe teren şi pe casa de pe Aleea Pajiştei.

Se ia în calcul prescrierea

Doar că între timp, Curtea Constituțională a decis că prescrierea specială a faptelor penale nu a operat în perioada 2018 – 2022, din motive de neconstituționalitate. Prin urmare, nu este exclus ca faptele imputate fostului președinte al CJ Botoșani să se fi prescris, din cauza trecerii timpului. Altfel spus, nu este exclus ca un alt motiv al amânărilor succesive în pronunțarea sentinței să fie și această eventuală prescriere a răspunderii penale.

Orice condamnare a lui Țurcanu în acest dosar instrumentat de procurorii anticorupție ar echiva cu o pedeapsă cu executare în regim de detenție. Asta pentru că, în decembrie 2014, Florin Țurcanu a mai fost condamnat definitiv la şase luni închisoare cu suspendare pentru fals şi uz de fals. Atunci, el a fost trimis în judecată pe motiv că, în perioada iunie-iulie 2009, imediat după ce a preluat conducerea organizaţiei judeţene a PNL Botoşani, a semnat în fals o serie de hotărâri prin care mai mulţi membri ai organizaţiei au fost excluşi din partid, pentru ca persoanele agreate să ajungă să ocupe fotoliile de consilieri. Denunţat, el a fost găsit vinovat şi condamnat. De altfel, din cauza acestei condamnări, Florin Ţurcanu a pierdut funcţia de preşedinte al CJ.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...