spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTZiua Națională a României, marcată și la Darabani (video)

Ziua Națională a României, marcată și la Darabani (video)

Marți, 29 noiembrie, elevii și profesorii Școlii Gimnaziale „Leon Dănăilă” din Darabani, alături de numeroși părinți, au sărbătorit, în avans, Ziua Națională a României, care ne amintește de ultimul teritoriu românesc care s-a unit, acum 104 ani, cu Regatul României, Transilvania.

Profesorul de istorie Lucian Florea a deschis manifestarea cu un discurs în care a evocat momentele unirii românilor, în decursul istoriei, accentul căzând pe treptele unirii din 1918.

„Ne-am adunat astăzi (n.r 29 noiembrie) pentru a sărbători, în avans, 104 ani de la Marea Unire de la 1918. Aflați mereu în calea tuturor răutăților, după expresia sugestivă a cronicarului moldovean Grigore Ureche, românii au fost nevoiți să trăiască în trei state separate Transilvania, Țara Românească și Moldova. Dorinței de unire a românilor i-a răspuns pentru prima dată în epocă Mihai Voievod Viteazul, din toamna târzie a anului 1599, până spre sfârșitul verii lui 1600. Din nefericire, unirea de la 1600 a constituit doar o clipă a unui vis, la prăbușirea ei contribuind Imperiul Otoman, Imperiul Habsburgic, Regatul Poloniei și nobilimea maghiară din Transilvania care nu putea accepta și tolera constituirea unui puternic stat românesc în spațiul Carpato danubiano pontic, deoarece le afecta propriile lor interese”, a transmis Lucian Florea.

După prezentarea datelor istorice, au urmat mai multe momente muzicale susținute de elevii dărăbăneni, coordonați fiind de profesorul de muzică Constantin Florea. Aceștia au interpretat impecabil cunoscute cântece patriotice.

„Împreună să fim unu, doar așa vom izbândi”

Tot în cadrul manifestațiilor, un moment inedit a fost oferit de profesorii și elevii de la Școala Gimnazială „Leon Dănăilă”. Îmbrăcați în port popular tradițional participanții au dovedit ca zestrea strămoșească este pe mâini bune, că va fi dusă mai departe de copii. Aceștia au cântat, au recitat poezii și au dansat. Activitatea a fost coordonată de profesoarele Mihaela Cardaș, Onofrei Anamaria, Caruceriu Lidia și Aionesei Ramona.

„Având ca imbold versurile „Împreună să fim unu, doar așa vom izbândi”, ne-am dorit să dăm viața unor momente pe care s-a așternut praful uitării, momente ce ne definesc neamul, momente ce merită a fi aduse în fața elevilor noștri!

Mica șezătoare de la Darabani a creat, așa cum spunea vulpea din opera Micul Prinț, „legături” dincolo de toate și cred că asta contează cel mai mult!”, a declarat Mihaela Cardaș.

„Idealul unirii la români”

Tot marți, profesorul Lucian Florea a organizat un concurs, devenit deja tradiție, intitulat „Idealul unirii la români”. Acesta a fost destinat elevilor de clasa a a VIII-a, la al cărui start s-au aliniat 14 concurenți, grupați în șapte echipaje. Finalul a fost unul palpitant, necesitând mai multe întrebări de baraj, pentru a departaja câștigătorii.

Astfel, pe locul I s-a clasat echipajul „Atena”, format din: Denisa Cliveț și Adriana Teioșanu,  de la clasa a VII-a A. Pe treapta a doua a podiumului s-a situat echipajul „Magnificele”, de la clasa a VIII-a D, respectiv Timofte Andreea Beatrice și Agavriloaie Maria Adelina, iar premiul al treilea a fost adjudecat de către de echipajul „Sparta”, compus din Nicola Chirilă și Mălina Iriciuc, de la clasa a VIII-a A.

Locul al IV-lea a fost obținut de către elevii Leonard Alungulese și Robert Teioșanu, al V-lea de către Iustina Dumitraș și Elena Hrimiuc, al VI-lea de către Alexandra Aramă și Denisa Bojoga. Locul al VII-lea a fost obținut de către Larisa Patriu și Alexia Merticariu.

Toți elevii participanți au primit premii în bani, obținuți din sponsorizări, și diplome.

Concursul a demonstrat că școala noastră are elevi foarte bine pregătiți, care-și cunosc trecutul și își respectă înaintașii, ne-a mărturisit domnul profesor de istorie”, a spus Lucian Florea.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
19.8 ° C
20 °
15.5 °
47 %
0.9kmh
100 %
joi
19 °
vin
13 °
sâm
18 °
Dum
19 °
lun
19 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...