joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTLucrări în grafic la Teatrul Eminescu (video)

Lucrări în grafic la Teatrul Eminescu (video)

Lucrările pentru Teatrul „Mihai Eminescu” au intrat în linie dreaptă. În cursul zilei de miercuri, muncitorii firmei care se ocupă de reabilitare s-au aflat pe șantier în frunte cu primarul Cosmin Andrei. Potrivit inginerului șef, Ciprian Vodă, lucrările sunt în grafic.

„Ne aflăm în actuala și viitoarea sală de spectacol. Deocamdată am decapat stratul existent care a însemnat foarte mult moloz, se realizează o pernă de balast în vederea realizării zonei de fundare. Deci, pregătim zona de fundare pentru sala de spectacole, ca ulterior să trecem la partea de trasare.(…) Ce pot să zic clar este că suntem în grafic pentru această etapă. Sunt în medie de 90 de muncitori zilnic pe șantier din diverse specializări”, a declarat inginer Ciprian Vodă.

Prezent a fost și primarul care la rândul său a precizat că lucrările sunt în grafic. „Astăzi suntem în grafic,  precum vedeți mobilizarea este una exemplară. Chiar dacă suntem într-o zi de sărbătoare, muncitorii sunt în șantier. Determinarea constructorului care a fost afirmată la început poate fi confirmată în șantier. Am văzut și ne va prezenta și domnul inginer lucrările care s-au efectuat până acum și suntem în grafic”, a declarat primarul Municipiului Botoșani, Cosmin Andrei.

Termenul limită pentru finalizarea lucrărilor este decembrie 2023. Despre termenul final de execuție, primarul Cosmin Andrei a declarat că îi asigură pe botoșăneni că lucrările vor fi finalizate la timp.

„Iată că expresia «nimeni nu e profet în țara lui» nu se aplică și la Botoșani unde avem parte de un constructor foarte serios care astăzi este în grafic cu lucrările pe care le-am preconizat să le facă la Teatrul Mihai Eminescu. Vom avea aceste vizite în mod regulat pentru a informa botoșănenii și pentru a-i asigura că vom termina acest șantier așa cum ne-am asumat, până la sfârșitul anului 2023. Până acum sunt mulțumit de mobilizarea pe care am văzut-o atât din partea contractantului principal cât și a subcontractorilor și lucrările sunt în grafic” a precizat primarul Cosmin Andrei.

Licitaţie adjudecată cu o valoare sub cea estimată

Lucrările sunt realizate de asocierea SC D&D Construct SRL – SC  Aedificium Projektentwicklung SRL Cluj cu subcontractanții: SC Intelitech Group SRL Botoşani, SC Meridian SRL Botoşani, SC Sigma Instalgaz SRL Botoşani, SC Ice Computers SRL Botoşani, SC Danignisim SRL Suceava.

Prețul de adjudecare a licitației a fost de 42,9 milioane lei, faţă de 47,5 milioane lei cât estimase Primăria Botoşani.

Ce presupun lucrările

Clădirea Teatrului „Mihai Eminescu” este monument istoric. Contractul pentru care a fost organizată licitaţia vizează:

  • consolidarea structurii clădirii monument istoric;
  • refacerea, reamenajarea, dotarea și îmbunătățirea funcționalității sălii de spectacole, a circulațiilor interioare și a foaierelor;
  • realizarea eficientizării termice și a protecției antifoc conform normativelor în vigoare;

Valoarea lucrărilor s-a triplat

Pe 6 aprilie, consilierii municipali au actualizat indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea teatrului. Astfel, valoarea totală a investiției, inclusiv TVA, a ajuns la 72.446.415,94 de lei (aici intră şi valoarea lucrărilor de consolidare a structurii de rezistenţă, lucrări care au fost executate – n.r.), respectiv 14.644.515,04 de euro.

În ultimii ani, au mai fost votate proiecte de hotărâre vizând aprobarea indicatorilor tehnico economici, respectiv pe 9 iulie 2018, 31 august 2018, 28 ianuarie 2019, 22 decembrie 2020, 11 martie 2021 şi 14 aprilie 2021.

La ultima modificare a indicatorilor tehnico-economici din 14 aprilie 2021, valoarea totală a investiției era de 59.511.897,43 de lei, respectiv 12.209.071,36 de euro.

În condiţiile în care în anul 2014, municipalitatea a demarat reabilitarea teatrului bazându-se pe suma de cinci milioane de euro, acum s-a ajuns aproape la o valoare triplă. Astfel, municipalitatea trebuie să facă rost de încă aproximativ 30 de milioane de lei.

A doua finanţare europeană de cinci milioane de euro

Aceasta este a doua finanțare europeană, de 5 milioane de euro, atrasă de municipalitate pentru același obiectiv.

Prima finanţare de cinci milioane de euro a fost atrasă în exerciţiul financiar 2007 – 2013. Teatrul „Mihai Eminescu” a intrat în şantier în august 2014. Lucrările au fost oprite în 2015, când s-a anunţat că sunt necesare lucrări suplimentare de consolidare. Din cele cinci milioane de euro s-au cheltuit doar patru milioane de lei.

La 31 decembrie 2015, dată la care investiţia trebuia finalizată, lucrările ajunseseră la un stadiu de doar 20%.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...