vineri, iunie 9, 2023
AcasăLocalPovestea cutremurătoare a Alexiei în noaptea accidentului: „Membrul superior stâng a fost...

Povestea cutremurătoare a Alexiei în noaptea accidentului: „Membrul superior stâng a fost găsit la câteva minute” (video)

Paul Nedelea, unul dintre medicii care a contribuit la operaţiunea de salvare a Alexiei a povestit firul evenimentelor din noaptea accidentului.

Medicul primar Paul Nedelea și echipajele medicale au intervenit rapid pentru a salva viața victimelor. Datorită echipajelor de intervenţie, Alexia a putut fi ulterior supusă unei intervenţii miraculoase de replantare a braţelor amputate. Adolescenta de 15 ani a primit şansa la o viaţă normală după o operație maraton de 20 de ore. Micuţa a avut îngeri păzitori chiar din momentul accidentului.

Cel care a intervenit imediat a fost medicul primar de urgență, Paul Nedelea, care a povestit clipele de la locul evenimentului și cum adolescenta de 15 ani a fost salvată. „Cea mai complicată victimă, ca să spun aşa, a fost fata de 15 ani. Era cu amputaţie bilaterală de membre superioare. Pe stânga amputaţie completă, pe dreapta, amputaţie incompletă. Ea a şi fost prima extrasă de la locul accidentului dusă către Spitalul Paşcani, la CPU, unde a fost stabilizată. La momentul ajungerii TIM de la Iaşi a fost preluată de aceştia şi dusă către Spitalul Sf Maria, direct în sala de operaţii. Fiind la Iaşi am ajuns la o oră după accident. Din ce au povestit colegii de la SAJ şi pompierii care s-au aflat din primele minute la locul accidentului, membrul superior stâng a fost găsit la câteva minute, şi adus odată cu pacienta la CPU Paşcani şi ulterior transportat şi el la Iaşi”, îşi aminteşte medicul Paul Nedelea.

„Nu îşi dădea seama ce se întâmplase cu ea”

Acesta spune că în fiecare ambulanţă există kituri speciale în care sunt păstrate membrele care au potenţial de reimplantare. Acestea sunt puse în condiţii speciale, sterile, cu pungi de gheaţă speciale, astfel încât să poată fi replantate ulterior.

„Este foarte important ca în cazul unor amputaţii complete să se facă cât mai rapid hemostaza întrucât riscul de sângerare este foarte mare. Colegii care au fost atunci la faţa locului au reuşit să facă hemostaza cu ajutorul unor garouri aplicate la nivelul unor bonturi de amputaţie, astfel încât pacienta să ajungă în viaţă. De altfel, în momentul în care am ajuns la locul accidentului, ne-am mobilizat şi am mers către CPU. La momentul la care am ajuns noi era stabilă hemodinamic, era conştientă, şi nu îşi amintea exact ce se întâmplase. Nu îşi dădea seama ce se întâmplase cu ea. Era stabilă hemodinamic şi nu mai existau sângerări la nivelul bonturilor de amputaţie”, a mai spus medicul ieşean.

Dr. Paul Nedelea: rapiditatea este importantă

„De asemenea, un noroc, ca să spun aşa, a fost faptul că nu a mai prezentat şi alte leziuni. Transportul ei către Iaşi a fost posibil doar prin menţinerea hemostazei la nivelul bonturilor de amputaţie. Cu siguranţă putem spune că rapiditatea este importantă. Dacă nu am fi avut aici echipele care să poată prelua imediat pacienta şi să înceapă replantarea, cu siguranţă fata nu ar fi avut nicio şansă. Este important ca replantarea să fie făcută cât mai rapid după incident, vascularizaţia membrelor să fie păstrată. A ajuns în aproximativ o oră şi jumătate, poate două, la Iaşi” a declarat medicul primar de urgență Paul Nedelea.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
28.5 ° C
28.6 °
26.2 °
43 %
4.6kmh
80 %
vin
26 °
sâm
27 °
Dum
20 °
lun
12 °
mar
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

La cum e traficul acum, îți trebuie ceva de citit care să nu te înveselească prea tare.

EDITORIAL

Când mă gândesc la greva generală din învățământul românesc, îmi vine în minte un neaoș banc autohton cunoscut de multă lume, dar interpretat până...

EPIGRAMA ZILEI

Marea mea nedumerire Tot nu s-a elucidat: Oare lanțul de iubire Poate fi sudat? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...