joi, aprilie 18, 2024
AcasăLocal BTDorohoian condamnat pentru tentativă de omor, după un val de violențe din...

Dorohoian condamnat pentru tentativă de omor, după un val de violențe din vara lui 2020

Un val de violențe care au avut loc în vara lui 2020 între două familii extinse din municipiul Dorohoi s-a lăsat cu o condamnare la închisoare cu executare. Acuzat de tentativă de omor, unul dintre protagoniștii agresiunilor, Sergiu Bili Dumitru, a fost condamnat vineri (n.r. – 30 decembrie 2022) la opt ani de închisoare în regim de detenție. Aflat în prezent în arest la domiciliu, bărbatul a fost obligat să plătească cheltuielile ocazionate de asistența medicală acordată unei victime, dar și cheltuielile judiciare. Pronunțată de Tribunalul Botoșani, sentința nu este definitivă.

Scene petrecute în 2020

Incidentele violente au debutat în seara zilei de 20 iulie 2020, când, pe fondul unui divergent privind dreptul de utilizare a unei locuințe sociale, două familii extinse de romi din municipiul Dorohoi s-au luat la harță. Conflictul a degenerat însă pe 21 iulie, când mai multe autoturisme au oprit pe strada principală din cartierul Drochia, dar şi pe străzi secundare, din care au coborât mai multe persoane din familia Bondaș, înarmate cu bâte, o coasă, o sapă şi o sabie, au intrat în două locuințe ale familiei rivale.

Conflict mutat în stradă

Ulterior, conflictul s-a mutat în mijlocul străzii Drochia, cei în cauză lovindu-se reciproc cu obiectele contondente pe care le aveau asupra lor, cu pumnii şi cu picioarele. Bătaia dintre cele două tabere a continuat și în momentul în care în zona și-a făcut apariţia o mașină a Jandarmeriei, echipajul mixt format din jandarm și poliţist intervenind cu spray iritant lacrimogen. La scurt timp la faţa locului a sosit un al doilea echipaj auto, de data aceasta al Poliției, și pentru că violențele au continuat, iar un jandarm a fost lovit cu pumnul în gât, forțele de ordine au fost nevoite să someze cu armamentul din dotare. Ulterior, la faţa locului au sosit două echipaje de ambulanţă, un localnic ce avea mai multe răni produse prin înjunghiere fiind transportat la Spitalul Judeţean „Mavromati” .

A doua zi, în zonă au fost trimise atât trupele speciale ale Poliţiei dar şi ale Jandarmeriei pentru a calma spiritele. Întrucât situația risca să degenereze, reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean au menținut, timp de câteva zile, mai multe echipaje de siguranță publică pentru monitoriza locul. În schimb, nu au fost dispuse niciun fel de măsuri preventive față de agresori, iar acest lucru a avut urmări.

Răzbunare din partea rudelor

Pe 27 iulie 2020, ziua în amiaza mare, rudele celui înjunghiat au decis să se răzbune și i-au atacat pe rivali chiar în Piața Centrală a municipiului Dorohoi, un alt tânăr fiind înjunghiat. Abia pe 29 iulie 2020 au fost luate primele măsuri împotriva protagoniștilor, după o serie de descinderi. Atunci, Andrei Iliuță și Sergiu Bili Dumitru, ambii acuzați de tentativă de omor, au fost arestați preventiv pentru 30 de zile, iar alți trei suspecți au fost plasați sub control judiciar, ei fiind cercetați pentru tulburarea liniștii și ordinii publice și lovire și alte violențe.

Condamnat definitiv

Dacă Andrei Iliuță, principalul protagonist al răzbunării din 27 iulie 2020, a fost condamnat definitiv pentru tentativă de omor la trei ani de închisoare cu suspendarea executării pedepsei pe un termen de probațiune de 4 ani, procesul lui Sergiu Bili Dumitru s-a prelungit până la finele acestui an. Asta pentru că bărbatul a respins acuzațiile și a invocat că el ar fi încercat de fapt să-i despartă pe cei care se băteau. A fost nevoie de administrarea mai multor probe și de vizionarea imaginilor surprinse de o cameră de supraveghere pentru ca magistrații să poată da verdictul.

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...