vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTLocalitățile controlate de PSD și-au primit partea leului din sumele pentru echilibrarea...

Localitățile controlate de PSD și-au primit partea leului din sumele pentru echilibrarea bugetelor (video)

Plenul Consiliului Judeţean (CJ), întrunit astăzi în şedinţa extraordinară, a adoptat și o hotărâre privind repartizarea sumelor defalcate din impozitul pe venit. Anul acesta, suma corespunzătoare cotei de 6% din impozitul pe venit a fost repartizată în mod egal județelor, în limita sumei de 38,176 milioane lei.

Pentru repartizarea banilor, CJ Botoșani a solicitat în 20 decembrie 2022 tuturor unităților administrativ-teritoriale prezentarea de cereri pentru acordarea de sume pe destinațiile prevăzute de lege, respectiv programe de dezvoltare locală, programe de infrastructură care necesită cofinanțare locală și cheltuieli de funcționare pe care în mod justificat nu le pot finanța.

După centralizarea solicitărilor de fonduri au rezultat însă niște sume colosale, respectiv 241 de milioane de lei pentru programele de dezvoltare locală, 259,3 milioane lei pentru programe de infrastructură care necesită cofinanțare locală și 192,8 milioane lei pentru cheltuieli de funcționare, totalul depășind 690 de milioane de lei. Prin urmare, fiind vorba de o sumă de peste 18 ori mai mare decât fondurile aflate la dispoziție, a trebuit să se taie drastic pentru ca sumele să se încadreze în plafonul de 38,176 milioane lei.

Cei mai mulți bani s-au dus în cele două municipii

Cei mai mulți bani au primit cele două municipii adică Botoșani și Dorohoi. Astfel, municipiul Botoșani va primi 4 milioane de lei, care vor merge spre programe de dezvoltare, iar municipiului Dorohoi i-au fost alocați 2,8 milioane lei din care 2,5 milioane lei pentru programe, iar 300.000 de lei pentru funcționare.

La fel, orașul Bucecea va primi 1,250 milioane lei, din care un milion pentru programe și 250.000 de lei pentru funcționare. Pe următorul loc se plasează orașul Săveni, care va beneficia de 1,5 milioane lei pentru programe și 200.000 lei pentru funcționare. Altfel spus, topul este reprezentat de localitățile conduse de primarii PSD. În schimb, orașele Darabani, Flămânzi și Ștefănești, unde primarii sunt PNL, sumele sunt mult mai mici. La Darabani vor ajunge doar 456.000 de lei (292.000 lei pentru programe și 164.000 lei pentru funcționare), la Flămânzi doar 674.000 lei pentru dezvoltare, iar Ștefănești 570.000 de lei din care 400.000 pentru programe și 170.000 lei pentru funcționare. Cumulând toate cifrele, rezultă că municipiile și orașele vor primi în total 11,450 milioane lei, din care 10,366 milioane pentru programele de dezvoltare, iar 1,084 milioane lei pentru funcționare.

Peste 26 de milioane lei pentru comune

La rândul lor, comunele vor beneficia de o sumă totală de 26,726 milioane lei, din care 18,464 milioane pentru programele de dezvoltare, iar 8,262 milioane lei pentru funcționare. Și aici diferențele au fost sesizabile. Astfel, două comune – Vorona și Hudești – ambele conduse de primari PSD, vor beneficia de câte 520.000 lei fiecare, ele primind mai mult și decât orașul Darabani. La polul opus se plasează comunele Blândești și Cândești, unde PNL a câștigat fotoliul de primar, acestea urmând să primească doar câte 250.000 de lei. O sumă mică – 290.000 de lei – va ajunge în alte două comune comune conduse de liberali, adică la Hănești și Rădăuți Prut, în timp ce comunele Dimăcheni și Sulița, unde primarii sunt de la USR și respectiv PMP, vor beneficia și ele de numai 300.000 de lei fiecare.

Situație asemănătoare la banii pentru întreținerea drumurilor

Situația seamănă destul de mult cu cea de la împărțirea sumelor pentru întreținerea drumurilor județene și comunale, acolo unde comunele conduse de primarii PSD au beneficiat de bani mai mulți comparativ cu cele în care s-au impus primari din alte formațiuni politice. Actuala stare de fapt poate nu ar trebui să mai mire pe nimeni, în condițiile în care PSD deține funcția de președinte și o funcție de vicepreședinte precum și majoritatea din CJ.

În schimb, la ședința de astăzi, au lipsit mai mulți consilieri județeni PNL, iar cei prezenți au făcut figurație întrucât niciunul dintre ei nu a venit cu obiecții sau cu vreo luare de cuvânt. De altfel, ambele proiecte care au vizat repartizarea banilor au fost adoptate cu unanimitate de voturi.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...