sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTMii de botoșăneni prezenți la slujba de Bobotează (video)

Mii de botoșăneni prezenți la slujba de Bobotează (video)

Mii de credincioşi botoşăneni au participat vineri la slujbele oficiate în biserici cu prilejul marii sărbători Botezul Domnului. Sărbătoarea reprezintă reactualizarea momentului în care Fiul lui Dumnezeu, Iisus Hristos, la vârsta de 30 de ani, vine la Iordan, se botează cu botezul pocăinţei – a lui Ioan -, El Cel fără de păcat, asumând păcatele întregii omeniri, pe care le va răscumpăra prin scump sângele Său, pe Golgota.

Botezul Domnului are o semnificaţie deosebită pentru viaţa creştină, deoarece nimeni nu poate deveni creştin fără Botez. Taina Sfântului Botez este poarta de intrare în Biserică şi în Împărăţia cerurilor.

Sfânta Liturghie a fost urmată de slujba de sfinţire a apei. La slujba de sfinţire a apei, credincioşii au aprins lumânări şi s-au rugat alături de preoţi pentru sănătate şi vremuri mai bune. Cei mai mulţi dintre credinicioşi au venit să ia agheasmă în vase din sticlă în care au pus crenguţe de busuioc.

„În ciuda frigului de afară am venit să participăm la slujba de sfințire a apei în agheasmă ca să putem să stropim casele și animalele”, a precizat o botoșăneancă.

Agheasma Mare este ţinută la loc de cinste în case 

Agheasma Mare este luată de la biserici şi ţinută la loc de cinste în case. Creştinii gustă pe nemâncate din Agheasma Mare timp de opt zile, de la Ajunul Bobotezei (5 ianuarie), până la 14 ianuarie – odovania praznicului.

Cu Agheasma Mare se stropesc casele şi persoanele care locuiesc acolo, spre binecuvântare. Tot cu ea se stropesc şi lucrurile care trebuie binecuvântate sau sfinţite, la binecuvântarea şi sfinţirea prapurilor, la sfinţirea crucii şi a troiţelor, a clopotului, a vaselor şi veşmintelor liturgice, la sfinţirea icoanelor, a bisericilor, a antimiselor şi a Sfântului şi Marelui Mir.

„Această agheasmă este vindecătoare de boli, purifică sufletele noastre și îndepărtează cele rele”, a spus o credincioasă.

În multe familii este respectată tradiţia de a lua Agheasmă Mare de la mai multe biserici. Totodată, foarte mulţi botoşăneni, după slujba de la biserică, merg la cimitir pentru a aprinde lumânări şi a stropi mormintele celor dragi plecaţi din această lume.

„Cu aceasta agheasmă stropim casele, mașinile, mormintele, animalele și curțile. Le ducem și celor care nu se pot deplasa la Sfânta Biserică”, a mărturisit o altă credincioasă.

Şirul sărbătorilor dedicate Naşterii Mântuitorului Iisus Hristos se încheie mâine, când creştinii îl cinstesc pe Sfântul Ioan Botezătorul.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...