vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTInvestigație ca-n filme în dosarul șpăgilor din vămi. Ofițeri sub acoperire deghizați...

Investigație ca-n filme în dosarul șpăgilor din vămi. Ofițeri sub acoperire deghizați în cărăuși de oameni sau bagaje

Ancheta derulată de procurorii anticorupție și ofițerii de la Direcția Generală Anticorupție în cazul șpăgilor din vămi a reprezentat în fapt o operațiune ultrasecretă, derulată ca-n filme.

Investigațiile ar fi început încă din 2020, când anchetatorii au aflat că polițiștii de frontieră și vameșii din punctele de trecere a frontierei primesc șpagă pentru a facilita trecerea persoanelor și a mărfurilor. Încă mai erau valabile restricțiile de călătorie pe fondul pandemiei COVID-19, dar cei de la frontieră permiteau tranzitarea României și a unor persoane care nu îndeplineau condițiile legale.

Prin urmare, în februarie 2021, autoritățile judiciare române au încheiat un acord cu Republica Moldova privind constituirea unei echipe comune de anchetă, înțelegere ce ulterior a fost prelungită și este valabilă până în februarie anul acesta.

Colaboratori infiltraţi în reţea

Cu ajutorul unor colaboratori cu identitate protejată, care s-au dat drept cărăuși de persoane și bagaje, anchetatorii au reușit să afle cum se derulau așa-zisele controale în vămi și cum reușeau să treacă oamenii și a mărfurile fără actele necesare. Iar operațiunea procurorilor Direcției Naționale Anticorupție de la Serviciul teritorial Iași din 17 ianuarie a.c. a fost în fapt o continuare a investigațiilor începute atunci.

„În perioada 2021 – 2022, inculpații (…), lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers”, au arătat procurorii DNA.

Jurnaliștii de la Reporter de Iași au reușit să afle amănunte din dosar, inclusiv o serie de stenograme, și au dezvăluit cum se desfășura totul. Cercetările au arătat că polițiști și vameși români, moldoveni și unguri din punctele de trecere a frontierei Sculeni (Iași), Albița (Vaslui), Oancea (Galați), Stânca (Botoșani) și Borș (Bihor) au luat bani.

„În schimbul banilor primiți cu titlu de mită, inculpații și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari”, au explicat procurorii DNA prin intermediul unui comunicat.

23 de persoane cercetate

Mare parte din intervalul iunie 2021 – august 2022, prin autorizări succesive a câte 60 de zile, s-au folosit investigatori și colaboratori sub acoperire. Ofițeri de poliție judiciară din cadrul DGA au lucrat ca investigatori sub acoperire cu numele de cod Gelu Ion Petraru, Adrian Tiron. Printre colaboratorii cu identitate atribuită au fost Arcadii-Grigore Ciobanu, Dmitrii Cazacu, Ruslan Codrean. Ofițerii DGA sub acoperirea au avut ca misiune strângerea de date și obținerea probelor.

Investigația jurnalistică este prezentată pe larg pe site-ul Reporter de Iași. Cert este că, în urma anchetei derulate de procurorii DNA, doi polițiști de frontieră din Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, Cristian Căliman și Sebastian Sandu, precum și inspectorul vamal Viorel Iftime, din cadrul Biroului Vamal Stânca, au ajuns să fie audiați în dosar. Anchetatorii spun că ar fi cercetate 23 de persoane, în sarcina cărora a fost reținută comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei anchetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.6 ° C
10.5 °
9.4 °
55 %
2.8kmh
62 %
vin
9 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...