vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTCopii cufundaţi în întuneric. Cer ajutor pentru o rază de lumină (video)

Copii cufundaţi în întuneric. Cer ajutor pentru o rază de lumină (video)

În 2023, mii de copii din România continuă să trăiască în întuneric. În această situaţie este şi o familie, cu trei copii, dintr-un sat parcă uitat de lume.

Denisia, Elisabeta şi Roxana au 10, 12 şi respectiv 13 ani şi locuiesc într-o casă fără electricitate. În era tehnologiei, cele trei fete, care au rezultate foarte bune la învăţătură, îşi fac temele la opaiţ. Asta pentru că locuinţa lor nu este conectată la sistemul de energie electrică.

copii în întunericCopilele, alături de părinţi, locuiesc într-o căsuţă aflată la o margine de sat. Vladimir, în vârstă de 48 de ani şi soţia sa, Angelica, de 43 de ani, fac eforturi pentru a le oferi fetelor un minim de confort, însă au ajuns să fie copleşiţi de griji şi nevoi. Vara Vladimir munceşte sezonier, însă pe timp de iarnă nu poate să meargă decât cu ziua prin sat. „Acum mă ocup cu agricultura. Mai am un contract sezonier, dar cu banii pe care îi câştig nu reuşesc să trag lumină, să fac o fântână pentru copii. Am şi probleme de sănătate. Ani de zile am luptat, dar fără rost”, spune Vladimir.

Deşi au încercat în repetate rânduri, familia nu poate racorda locuinţa la reţeaua de energie electrică din cauza actelor. Casa unde stau este în fapt o moştenire din parte bunicilor lui Vladimir, însă, acesta nu a reuşit să perfecteze actele, iar din acest motiv nu poate face demersuri pentru conectare.

Pentru a-şi ajuta copiii acesta a montat un mic panou solar, cu ajutorul căruia încarcă un acumulator pentru baterii pentru ca fetele să-şi poată face temele. Acesta funcţionează, însă, doar când este soare. În rest, însă, fetele sunt nevoite să înveţe la lumina lumânării. „Ani de zile am luptat, însă nu am reuşit să îndeplinesc această dorinţă, cu lumina. Copiii se descurcă greu cu temele. Cât avem lumină folosim o baterie, dar apoi folosim opaiţul, până la ora 22-23.00. Am luat un mic panou solar cu care încărcăm acumulatorul de baterii. În rest stăm pe întuneric”, a spus Vladimir cu lacrimi în ochi.

Copii în întuneric crescuţi cu 32 de lei pe zi

Acesta spune că a reuşit de câteva ori să strângă bani pentru a încerca să racordeze locuinţa la reţeaua de energie electrică, însă având în vedere că nu s-a putut, a folosit banii pentru casă.

Cei cinci trăiesc din alocaţia copiilor de 729 de lei şi complementara mamei de 249 de lei. Asta înseamnă undeva la 32,5 lei pe zi, adică 6,5 lei per membru de familie. Din cauza veniturilor mici au reuşit cu greu să cumpere chiar şi lemne, iar acum au rămas şi fără acestea.

Părinţii spun că fac tot ce pot pentru a le oferi fetelor un minim de confort. De multe ori, iau chiar de la gura lor, pentru ca fetele să simtă mai puţin lipsurile.
Cele cinci suflete trăiesc în două camere micuţe, dar curate.

În ciuda condiţiilor grele, cele trei fete învaţă foarte bine şi au rezultate bune la şcoală. Copilele spun, în cor, că cea mai mare dorinţă a lor este să aibă lumină şi o cameră a lor, roz. „Copiii învaţă foarte bine. Le mai ajutăm şi noi. Cea mică e foarte deşteaptă”, a mai spus tatăl.

„Când o să cresc mare aş vrea să fiu asistentă”

Elisabeta este în clasa a IV-a şi spune că îi place foarte mult să meargă la şcoală. Când termină orele vine acasă cu paşi repezi, pentru a prinde puţină lumină pentru teme. În scrisoarea către Moş Crăciun, copila a cerut câteva rechizite.Roxana este în clasa a VI-a şi, la fel ca sora sa, spune să serile în beznă sunt extrem de grele. Cu lacrimi în ochi copila spune că cel mai mult îşi doreşte lumină. Imediat ce ajunge acasă de la şcoală se apucă de teme, iar daca nu reuşeşte să termine, mai lucrează şi în pauzele dintre ore. „Când o să cresc mare aş vrea să fiu asistentă”, spune Roxana.

Denisia este în clasa a V-a şi spune că materia ei preferată este engleza. Copila spune că îi este foarte greu să-şi facă temele pe întuneric şi, la fel ca surorile sale, spune că cel mai mult îşi doreşte lumină.

În România, conform unei situații întocmite de ministerul Energiei pe baza datelor colectate de la Consilii Județene si Prefecturi, în 2018 peste 52.000 de gospodării nu aveau curent electric. Dintre acestea, aproximativ 7.000 se află în zone izolate, la distanțe prea mari de rețeaua de electricitate pentru a fi racordate.

copii în întuneric copii în întuneric

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...