spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTTraficanți de țigări trimiși la pușcărie. Afaceri interceptate de DIICOT și polițiștii...

Traficanți de țigări trimiși la pușcărie. Afaceri interceptate de DIICOT și polițiștii de frontieră

Membrii unei grupări de traficanţi de ţigări, care ar fi acţionat în judeţ în perioada mai 2014 – iunie 2015, au fost condamnați în primă instanță de magistrații Tribunalului Botoșani la închisoare cu executare.

Opt dintre inculpați, respectiv Răzvan Andrei, Ciprian Marian Dănilă, Dimitrie-Bogdan Racariu, Diana Donea, Vasile Dracinschi, Elena-Georgeta Breabăn, Angela Brătcoveanu (fostă Moldovanu) şi Constantin Gavril au primit pedepse cuprinse între 6 ani închisoare și 3 ani și 4 luni închisoare cu executare în regim de detenție.

Acuzaţi de constituirea unui grup infracţional organizat, contrabandă sau infracțiuni asimilate traficului cu ţigări, cei opt vor trebui să achite și câte 7.000 de lei cheltuieli judiciare. Totodată, instanța a decis ca latura civilă a cauzei, adică prejudiciul cauzat bugetului de stat prin activitatea infracțională, să se judece separat într-un dosar civil.

Trei persoane au fost achitate 

Interesant este că în timpul procesului unii dintre inculpați au achitat partea lor din prejudiciu. În schimb, în cazul a trei persoane bănuite că ar fi făcut parte din grup, Daniela Lola Pricopie, Ioan Acostăchioaiei Pașalău și Andrei Gâlcă, instanța a dispus achitarea pe motiv că faptele reținute în sarcina lor nu sunt prevăzute de legea penală.

Pronunțată pe 20 ianuarie a.c., sentința Tribunalului nu este definitivă și poate fi atacată la Curtea de Apel Suceava.

Prejudiciu de sute de mii de lei 

Gruparea a fost trimisă în judecată de procurorii Biroului teritorial Botoşani al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) în toamna lui 2017. Potrivit anchetatorilor, în perioada monitorizată, iunie 2014 – iunie 2015, suspecții ar fi introdus ilegal în țară zeci de mii de pachete cu ţigări de provenienţă extracomunitară cauzând bugetului de stat un prejudiciu de aproximativ 800.000 lei.

Gruparea a fost anihilată în vara lui 2015, când procurorii DIICOT au organizat 23 de percheziţii domiciliare, 14 în judeţul Botoşani, şase în judeţul Suceava, două în judeţul Iaşi şi una în Bucureşti. În urma operaţiunii, doi dintre liderii grupării, Răzvan Andrei și Ciprian Marian Dănilă au fost arestaţi, o parte dintre membri fiind puşi sub control judiciar. În urma percheziţiilor, anchetatorii au indisponibilizat peste 67.000 de lei, staţii de emisie recepţie şi un pistol cu bile.

Ţigări ascunse în stup

La una dintre locuințele din județul Botoșani, polițiștii de frontieră au descoperit la percheziții 500 pachete de țigări ascunse în într-un stup de albine. În total, în urma percheziţiilor au ridicate 1.700 pachete de ţigări de diferite. Totodată, în perioada documentării activităţii infracţionale, poliţiştii de frontieră au confiscat de la suspecți cantitatea de peste 9.578 pachete cu țigări diferite mărci provenite din contrabandă, în valoare de peste 86.000 lei.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.6 ° C
10.6 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
18 °
joi
20 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...