vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTExaminare unicat pentru viitorii medici botoșăneni (video)

Examinare unicat pentru viitorii medici botoșăneni (video)

Examinare unicat pentru viitorii medici botoşăneni. O premieră în sistemul de învățământ superior din România se derulează, în această perioadă, la Iași. Mai exact, studenții Universității de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa”, aflați în plină sesiune, sunt testați online, pe tablete, iar la finalul examenului află și nota obținută.

Până acum, examenele se dădeau în scris, pe hârtie, iar rezultatele erau afișate în minumum 48 de ore. UMF a investit peste 800 de mii de euro pentru achiziția a 600 de tablete, soft special, dar și infrastructura hardware și software.

Teste în formă digitalizată

Peste 10 mii de studenți ai Universității de Medicină și Farmacie “Grigore T. Popa” din Iași sunt în plină sesiune și, pentru prima dată, sustin testele într-o formă complet digitalizată. Examenul de final de semestru se desfășoară online, pe tabletă, sub forma unui test grilă.

Ca să intre în examen, studentul se programează pe platforma universității, cu datele personale. Odată ajuns în sala de examen, studentului îi este generat un test aleatoriu, creat, în prealabil, de profesori. La finalul testului, primește nota pe loc.

„Sistemul pregătește studenții pentru o viitoare competiție”

Testele online sunt compuse din 20-80 de întrebări, în funcţie de numărul de ore de curs alocat pe semestru disciplinei respective. Durata examenului variază de la 30 la 100 de minute.

“Considerăm că este un sistem modern, este practicat în multe universități europene și pregătește studenții noștri pentru o viitoare competiție, rezidențiatul se dă în același format. Consider că este un pas înainte, suntem în 2023, totuși. Sălile în care sunt tabletele sunt supravegheate de supraveghetori, interacțiunea dintre student și profesor rămâne doar în timpul semestrului și a examenului practice (…)”, a declarat prof. univ. dr. Viorel Scripcariu, rectorul UMF Iași.

Cele în jur de 100 de mii de teste introduse în programul informatic al universității au fost concepute de cadrele didactice. Simultan, în cele 12 amfiteatre ale universității, pot intra în examen 600 de studenți.

Ce spun viitorii medici botoşăneni

Testele online sunt compuse din 20-80 de întrebări, în funcţie de numărul de ore de curs alocat pe semestru disciplinei respective. Durata examenului variază de la 30 la 100 de minute. Potrivit studenților, formula găsită de universitate este mai obiectivă, în comparație cu susținerea tezei pe foaie. „Consider că noua metodă de examinare este un pas înainte către obiectivitate, dar mai mult de atât, este un ajutor și un imbold în pregătirea multora dintre studenții UMF Iași pentru examenul de rezidențiat”, a spus o tânără studentă.

Dar sunt şi păreri contrare. „Mie imi plăcea mai mult pe hârtie. Și asta e tot grilă, dar era mai ok pe hartie. Acum, la 60 de întrebări avem 75 de minute. E timp suficient sa rezolvi toate intrebarile, chiar am făcut simulări și este timp suficient, numai că nu trebuie sa te grabesti. E nevoie să parcurgi mai intens materia”, spune unul dintre viitorii medici botoşăneni, înscris la Kinetoterapie.

Cum se desfășoară testul grilă

Fiecare student are o grilă de tip MCQ individualizată, care este selecționată de programul informatic din baza de întrebări pe care fiecare disciplină are obligația de a o trimite la Centrul de comunicații cel mai târziu cu o săptămână înaintea debutului sesiunii ordinare. Fiecare grilă MCQ conține un număr egal de întrebări de tip complement simplu și complement multiplu.

Grila MCQ conține un număr diferite de întrebări, dependent de numărul de ore de curs/semestru aferent disciplinei la care se desfășoară examenul.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.1 ° C
6.1 °
4.3 °
95 %
2.7kmh
100 %
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
8 °
lun
12 °
mar
8 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...