spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăLocal BTBotoşani este codaş pe ţară la studii şi populaţia ocupată

Botoşani este codaş pe ţară la studii şi populaţia ocupată

Primele date ale recensământului de anul trecut arată că judeţul Botoşani pierde tot mai mult contactul cu judeţele dezvoltate ale ţării, iar decalajele la capitole esenţiale se adâncesc.

Astfel, de astăzi au început să apară rezultatele provizorii ale Recensământului Populației și Locuințelor runda 2021 (RPL2021) şi, pe lângă datele îngrijorătoare privind evoluţia demografică, judeţul stă foarte rău la ponderea celor cu studii superioare, dar şi la gradul de ocupare al populaţiei.

Potrivit datelor, județul nostru se află în coada topului naţional la nivelul studiilor, ponderea celor cu studii superioare fiind mai mică de 8%. Asta înseamnă că mai puţin de unul din 10 locuitori a terminat o facultate. Alături de Botoșani (7,9%) se află județele Vaslui (7,2%) și Călărași (7,4%). Datele provizorii ale recensământului mai arată o discrepanță mare între București (plus Ilfov), Cluj și Timiș, față de județele României (circa două treimi) în care media populației cu studii superioare este sub media națională, de 16%.

În București, spre exemplu, unul din trei rezidenți are studii superioare, iar pe lângă Botoşani, Vaslui şi Călăraşi, foarte slab la nivelul de instruire stau şi judeţele Giurgiu, Ialomița, Vrancea, Teleorman şi Suceava, în care abia unul din zece locuitori a terminat o facultate. La nivel naţional, numărul absolvenților de studii superioare din România a depășit 3 milioane, însă mai mult de un milion dintre ei sunt în București.

Din totalul de 19,05 milioane de români, populație rezidentă, 43,5% au nivel mediu de educație (postliceal, liceal, profesional, învățământ complementar sau de ucenici), 40,5% nivel scăzut (preșcolar, primar, gimnazial sau fără școală absolvită) și 16,0% nivel superior.

Prea puţini oameni care muncesc

Judeţul Botoşani stă rău şi la procentul populației care este inactivă economic. Astfel, datele recensământului arată că, din punct de vedere al ratei de ocupare a populației, cel mai mare grad de ocupare îl au județul Ilfov (52,2%) și municipiul București (50,8%), în timp ce, la polul opus, sunt județele Vrancea (31,6%) și Mehedinți (32,9%), în care mai puțin de o treime dintre rezidenți au de lucru. La Botoșani, mai puţin de 35% din populație are un serviciu.

Corelația se face uneori (nu întotdeauna) și cu gradul de îmbătrânire al populației, pensionarii și beneficiarii de ajutor social reprezentând două cincimi (39,5%), iar elevii și studenții aproape o treime (32,0%) din cei peste 10,8 milioane de cetățeni români inactivi economic. Pe total, România mai are o populație activă de 8,18 milioane de persoane, din care 495 de mii își caută de lucru.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
95 %
3.1kmh
100 %
mie
19 °
joi
18 °
vin
14 °
sâm
18 °
Dum
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...