spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPlângere penală împotriva ministrului Marius Budăi și a ministrului Finanțelor

Plângere penală împotriva ministrului Marius Budăi și a ministrului Finanțelor

Confederația Națională Sindicală (CNS) „Cartel Alfa” a depus la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție o plângere penală împotriva ministrului Muncii și solidarității sociale, Marius Budăi, și a ministrului Finanțelor, Adrian Câciu, pe care îi acuză de abuz în serviciu.

Acuzațiile aduse de sindicaliști lui Marius Budăi 

Acuzațiile au plecat de la modul în care cei doi au inițiat ordonanța de urgență prin care angajații care sunt plătiți cu salariul minim pe economie să fie scutiți de plata contribuțiilor sociale obligatorii pe o sumă de 200 lei lunar, în anumite condiții. Astfel, deși nu se plătește contribuție la sistemul de pensii, sindicaliștii acuză că această sumă se ia în calcul la stabilirea cuantumului pensiei.

„Adoptarea unei astfel de reglementări are ca efect afectarea fondului de pensii prin diminuarea acestuia, domeniu în care nu se poate dispune prin ordonanțe de urgentă fiind astfel încălcate dispozițiile art. 115 din Constituție deoarece, pe de o parte, nu există o situație extraordinară care să fi determinat adoptarea acestui act normativ, iar, pe de altă parte, nu se justifică urgența emiterii acestuia, cât și încălcarea art. 73 alin. (3) lit. p) din Constituție, deoarece printr-o ordonanță de urgență nu se poate dispune în domeniul protecției sociale”, acuză sindicaliștii.

„Cei doi miniștri au îndeplinit în mod defectuos Codul administrativ”

Reprezentanții „Cartel Alfa” spun că, procedând în acest mod, cei doi miniștri au îndeplinit în mod defectuos Codul administrativ și prin aceasta cauzează o pagubă și o vătămare a drepturilor sau intereselor legitime persoanelor fizice îndreptățite la stabilirea pensiei potrivit principiului contributivității.

Plângerea a fost semnată de președintele CNS „cartel Afla”, Bogdan Iuliu Hossu, și a fost înaintată Parchetului General, abilitat să-i ancheteze penal pe membrii guvernului.

Scandal izbucnit în decembrie 2022

Scandalul a izbucnit la începutul lunii decembrie 2022, când Guvernul Ciucă a decis să majoreze salariul minim pe economie brut la 3.000 de lei și să aplice o serie de derogări de la Codul fiscal ca măsură socială pentru a-i sprijini pe angajații plătiți doar cu salariul minim pe economie. Încă de atunci reprezentanții Cartel Alfa au anunțat că vor face plângere penală, motivând că măsura afectează fondul de pensii care este insuficient și este deja un deficit, în detrimentul pensionarilor.

Atunci, Marius Budăi s-a apărat și a spus că Ministerul Muncii a majorat doar salariul minim, iar derogările au reprezentat o decizie a Guvernului, care stabilește politica fiscală. În plus, a susținut el, stabilirea nivelului salariului minim la 3.000 de lei a fost o decizie a coaliției.

„Este o decizie de oportunitate fiscală”, spune Marius Budăi

„Actuala coaliție politică a înțeles să partajeze responsabilitatea majorării salariului minim între Guvern și patronate, și anume creșterea este o creștere mare, care nu au mai fost până acum de 450 de lei, 250 de lei sunt taxați, 200 de lei sunt ne netaxați din punct de vedere a impozitelor pe venit. În acest mod sprijinim și mediul de afaceri, dar și angajații care sunt la salariu minim să câștige net în mână mai mulți bani. Este, repet, o decizie de oportunitate fiscală.

Ce ține de Ministerul Muncii este doar stabilirea prin hotărâre de guvern, nu prin ordonanță a salariului minim. Dacă va trebui să trecem și prin asta, vom trece și prin asta. Dacă faci bine și te gândești și la mediul privat să nu pui o presiune atât de mare în mediul privat cu această majorare, dar să conștientizezi că și salariații cu nivelul de salarizare la salariul minim au nevoie de mai mulți bani, dar este o decizia asumată de coaliţia politică pe care noi o punem în aplicare”, a replicat atunci Marius Budăi.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.5 ° C
9.6 °
9.3 °
85 %
3.4kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...