vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTDronă pentru frontieră ţinută pe uscat

Dronă pentru frontieră ţinută pe uscat

Granița cu Republica Moldova ar putea fi supravegheată în viitorul apropiat și din văzduh. Asta după ce Inspectoratul teritorial al Poliției de Frontieră Iași a achiziționat, anul trecut, o dronă de mari dimensiuni, care ar urma să fie folosită la combaterea migraţiei ilegale, dar şi a infracţionalităţii transfrontaliere.

Echipamentul a fost achiziționat în septembrie 2022, după mai multe încercări eșuate. Astfel, drona, care figurează de fapt în categoria aeronavă fără pilot la bord UAV, va fi livrată de o companie românească, Optoelectronica 2001, cu sediul în Măgurele (județul Ilfov), specializată în inginerie și dezvoltare în alte științe. Prețul de achiziție ar fi 615.990 lei, adică peste 120.000 de euro.

Drona ar trebui să fie echipată cu camere video, inclusiv cu sistem de termoviziune, și ar trebui să detecteze de la mare distanță orice mişcare suspectă făcută de migranţi sau de cei care se ocupă cu braconajul piscicol ori de contrabanda cu ţigări pe lacul de acumulare de la Stânca-Costești. Aparatul, cu o masă maximă de 15 kilograme,  ar trebui să se ridice de la sol în doar câteva secunde, să aibă o autonomie de zbor de cel puțin o oră, să repereze orice mișcare de persoane sau de vehicule în zonă, atât pe apă, cât și pe uscat. Ar fi, așadar, „ochiul” din cer pentru polițiștii de frontieră.

Aparatura a fost asigurată prin intermediu unui proiect european “Stânca-Costești – Capacity building for border police cooperation in the area of Stânca Costești” (2SOFT/4.3/118) finanțat de către Comisia Europeană prin Programul Operațional Comun România-Moldova 2014-2020, contractul de finanțare fiind semnat încă din 18 martie 2021.

„Parcă au dat examen pentru piloți de avioane”

Doar că drona cu pricina nu poate fi utilizată, din două motive. Primul ar fi că toți polițiștii de frontieră selectați pentru a obține brevetul de piloți au fost respinși la examenul organizat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. „Probele au fost extrem de dure. Parcă au dat examen pentru obținerea brevetului de piloți pentru avioane. De altfel, examenul nu a fost cu cei de la Autoritatea Aeronautică Civilă Română, ci cu cei de la Inspectoratul General de Aviație. Nu e așa de simplu ca în cazul brevetului pentru drone civile, pentru că aici este vorba de un aparat de zbor care aparține Ministerului Afacerilor Interne”, a relatat unul dintre polițiștii de frontieră.

Cel de-al doilea motiv al neutilizării ar fi conflictul militar din Ucraina. Având în vedere conjunctura, ridicarea dronei ar trebui să se facă în anumite condiții, pentru a nu putea fi considerată drept o acțiune ostilă. Asta cu atât mai mult cu cât aparatul ar urma să survoleze zona de frontieră.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...