duminică, septembrie 24, 2023
AcasăLocalZiua Lecturii marcată la Memorialul Ipotești

Ziua Lecturii marcată la Memorialul Ipotești

Ziua Națională a Lecturii va fi marcată la Memorialul Ipotești printr-o lansare de carte și o expoziție cu grafică ce ilustrează volumul.

Astfel, pe 15 februarie, începând cu ora 11.30, în Sala „Horia Bernea”, publicul este invitat să participe la lansarea unei noi cărți a scriitorului botoșănean Mircea Oprea – „Subversiv”. Poet, prozator, eseist, critic literar și cronicar dramatic, Mircea Oprea propune publicului, de data aceasta, un volum de aforisme, care, de altfel, nu este primul de acest gen în bibliografia sa.

Autorul a mai publicat culegerile de aforisme „Vârstele mirării” (Editura Tipo Moldova, 2017) și „Reacții adverse” (Editura Quadrat, Botoșani, 2019), fiind prezent și în antologiile de aforisme românești, apărute în italiană – „Antologia dell’aforisma romeno contemporaneo”, Genesi Editrice, Torino, 2013 și în franceză – „Aphorismes roumains d’aujourd’hui”, Stellamaris, Brest Franța, 2019.

„Subversive”

Cititorii care îi frecventează scrierile au avut ocazia să descopere aceste forme concise de exprimare și în alte cărți ale sale. De altfel, autorul însuși, prin definiția pe care o dă aforismului în volumul „Subversive”, sugerează că acesta nu este decât o formă rezumativă a unei creații mai largi: „formă lapidară, urgentă și irepresibilă a unui eseu, a unei poezii, a unui sentiment – trăiri lăsate fără eșafodaj, fără premisele silogismului, mansarde cu hornuri fumegânde plutind peste temelia ce nu vrea să se așeze pe pământ”.

Prin urmare, cititorul va regăsi  în acest volum fragmente gnomice din scrierile anterioare ale autorului și își va putea crea un orizont de așteptare pentru noi texte ale acestuia. Contrar intenției de a fi complet sincer doar în gândurile sale („în gândurile mele voi fi complet sincer, cum nu voi fi, probabil, în vorbele sale”, scrie Mircea Oprea), autorul se dezvăluie cu toate luminile și umbrele sale, chiar dacă crede că e „nepotrivit”, ca și cum „ar ieși în oraș în papuci și în halat de casă”.

Grafică realizată de Liviu Șoptelea

Prin penelul pictorului Liviu Șoptelea – și el botoșănean –, umbrele și luminile au țesut și grafica ce ilustrează această carte. Culorile definitorii ale pictorului îngerilor – albastru și roșu – s-au retras, de data aceasta, în alb și negru – dincolo de culori, altfel zis –, aducând parcă o nuanță și mai intensă de mister decât cea constantă în picturile sale. Căci, scrie Theodor Damian, arta lui Liviu Șoptelea „îmbină armonios elemente din cunoscut și din necunoscut, de aici și de dincolo, de el știute, dar nu și de ceilalți”.

Despre volumul de aforisme și despre pictura care îl însoțește, expusă la Ipotești sub genericul „Dincolo de culori”, va vorbi – așa cum își dorea  Mircea Oprea ca „înțelesul aforismului” să fie descifrat de „comentariile unor critici de profesie” –, pe 15 februarie, invitata Memorialului Ipotești, criticul ieșean, conf. univ. dr. Emanuela Ilie.

Expoziția pictorului Liviu Șoptelea,  „Dincolo de culori”, se va afla în sala „Horia Bernea” de la Memorialul Ipotești până pe 8 martie 2023. Memorialul invită scriitorii botoșăneni, și nu doar pe cei din Botoșani, să-și lanseze volumele la Ipotești.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
20.6 °
18.2 °
85 %
2.2kmh
53 %
Dum
19 °
lun
29 °
mar
29 °
mie
28 °
joi
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...