vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTNereguli la subvenţii judecate după zece ani

Nereguli la subvenţii judecate după zece ani

O angajată a Primăriei Dângeni și fiul ei vor fi judecați pentru fraudă, după ce ar fi obținut de la APIA subvenții cu acte false.

Prejudiciul stabilit de anchetatori depășește 130.000 de lei, iar faptele s-ar fi petrecut în urmă cu mai bine de un deceniu. Din acest motiv, cei doi au invocat în Camera preliminară prescrierea faptelor, însă magistrații Curții de Apel Suceava nu s-au pronunțat încă asupra acestui aspect.

Investigaţii începute în 2016

Cazul a fost anchetat de procurorii Direcției Naționale Anticorupție, iar investigațiile au început în 2016, după o serie de verificări efectuate de cei din cadrul Departamentului pentru lupta antifraudă.

Potrivit procurorilor anticorupție, în anii agricoli 2009-2012, Mihail Paul Derţcanu a solicitat și obținut, fără drept, subvenții nerambursabile în cuantum total de 136.733,88 lei, din fondurile Uniunii Europene și din fonduri naționale (schema de plată unică pe suprafață – SAPS și schema de plăți naționale directe complementare – PNDC 1). Asta pentru că verificările au arătat că pentru  suprafețele de teren amplasate pe raza comunei Dângeni, el nu dobândise dreptul de folosință prin acte juridice valide încheiate cu proprietarii acestora. Ba mai mult, la cererile pentru subvenții au fost depuse șase înscrisuri falsificate prin contrafacerea semnăturilor, precum și prin atestarea în cuprinsul lor a unor împrejurări neconforme cu realitatea referitoare la dreptul de folosință a suprafețelor de teren pentru care a solicitat sprijinul financiar.

Infracţiuni comise cu ajutorul mamei

„Activitatea infracțională a inculpatului Derţcanu Mihail Paul a fost înlesnită prin actele de complicitate materială anterioară ale mamei sale, inculpata Derţcanu Rodica-Cecilia, care, uzând de calitatea sa de funcționar al Primăriei Dângeni, a pus la dispoziția fiului său, pentru a fi folosite în fața funcționarilor APIA, cu scopul de a solicita și obține pe nedrept fonduri din bugetul Uniunii Europene și din bugetul național, un număr de 5 (cinci) înscrisuri falsificate, prin atestarea în cuprinsul lor a unor împrejurări neconforme cu realitatea referitoare la dreptul de folosință a unor suprafețe de teren, precum și prin contrafacerea semnăturilor, respectiv adeverințele eliberate de către Primăria comunei Dângeni, precum și a unui înscris inexact și incomplet intitulat <<Împuternicire>>”, au precizat procurorii DNA.

Altfel spus, anchetatorii susțin că femeia ar fi fost cea care ar fi asigurat actele false pentru ca fiul ei să încaseze banii. Falsurile au ieșit la iveală în momentul în care procurorii au solicitat referințe, dar și documentele autentice de la Instituția Prefectului, Comisia Județeană pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate asupra Terenurilor Botoșani, Consiliul local Dângeni și Primăria Dângeni. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Botoşani, până la pronunțarea unei sentințe definitive cei doi beneficiind de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
18.6 ° C
18.8 °
17.7 °
27 %
6.7kmh
24 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
25 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...