joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTPrimar condamnat pentru încălcarea Codului Rutier

Primar condamnat pentru încălcarea Codului Rutier

Primarul comunei Concești, Costel Nazare, a fost condamnat în primă instanță de Judecătoria Darabani la plata unei amenzi penale de 9.450 lei, după o ispravă rutieră.

Acuzat de conducerea unei vehicul pe drumurile publice cu permis necorespunzător, el a fost găsit vinovat și condamnat la plata amenzi penale, care reprezintă în fapt 135 de zile amendă, la un cuantum de 70 lei al unei zile amendă. Totodată, el a fost obligat la plata cheltuielilor judiciare care totalizează 1.130 lei.

Hotărârea a fost pronunțată joi, pe 9 martie a.c., dar nu este definitivă. Judecătorii i-au atras însă atenția că, în cazul neexecutării, în tot sau în parte, cu rea-credinţă, a pedepsei amenzii, condamnarea se poate transforma în zile de detenție.

Camion condus fără drept

Totul i s-a tras de la o întâmplare petrecută pe 13 decembrie 2019, când lucrătorii Postului de Poliţie Mileanca s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că, în aceeaşi zi, Costel Nazare ar fi condus un camion pe DJ 293, fără a poseda permis de conducere corespunzător categoriei din care făcea parte vehiculul. Dosarul a fost preluat ulterior de Serviciul Rutier și Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar în martie anul trecut Costel Nazare a fost trimis în judecată.

Procesul a avut doar patru termene de judecată și asta pentru că primarul comunei Concești a recunoscut fapta, nu a contestat probele şi nici nu a solicitat readministrarea acestora, ci a cerut doar probe în circumstanțiere. Doar că, pe parcursul procesului, Costel Nazare a tras puțin de timp pentru a scăpa de o altă condamnare care îi stătea deasupra capului ca sabia lui Damocles.

Condamnat pentru conflict de interese

În februarie 2020, el a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Suceava pentru niște afaceri făcute în familie, în perioada septembrie 2012 – iunie 2013, pe banii primăriei. Acuzat de conflict de interese, al a fost găsit vinovat și condamnat definitiv, în septembrie 2021, la șase luni de închisoare cu amânarea aplicării pedepsei.

Anul trecut, însă, imediat ce Curtea Constituțională a României (CCR) a stabilit că prescripția specială nu a funcționat în perioada 2018 – 2022, ca urmare a unor prevederi neconstituționale din Codul penal, Costel Nazare a deschis o contestație în anulare la Curtea de Apel Suceava prin care a cerut desființarea hotărârii de condamnare.

Motivul invocat – prin prisma deciziei CCR, la data pronunțării sentinței de condamnare faptele pentru care a fost judecat erau prescrise. Acest proces a durat până pe 11 ianuarie a.c., când magistrații suceveni i-au dat âștig de cauză. Astfel, ei au anulat condamnarea veche, au dispus desființarea tuturor formelor de executare și au dispus încetarea procesului penal. Prin urmare, Costel Nazare nu mai avea niciun fel de antecedente penale când Judecătoria Darabani a pronunțat sentința la întâmplarea cu camionul.

Costel Nazare este unul dintre cei mai vechi primari din județ

Dincolo de toate, Costel Nazare rămâne unul dintre cei mai vechi primari din județ și unul dintre cei mai înstăriți edili, familia sa fiind implicată în diverse afaceri. De altfel, el a fost suspectat și în trecut de tot felul de afaceri cu iz penal, dar a scăpat de fiecare dată, investigațiile fiind sistate pe motiv că faptele nu îmbrăcau forma penală. Au existat însă și voci care au pus aceste lucruri și pe seama faptului că fratele său a lucrat mulți ani în Inspectoratul de Poliție Județean, deținând la un moment dat inclusiv funcția de șef al Serviciului Cabinet, structură care îl adusese până în preajma conducerii IPJ Botoșani.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
12.2 ° C
12.2 °
10.6 °
71 %
6.3kmh
100 %
joi
20 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...