joi, martie 28, 2024
AcasăLocal BTȘpăgarii din vămi ajung în boxa acuzaților. 27 de persoane trimise în...

Șpăgarii din vămi ajung în boxa acuzaților. 27 de persoane trimise în judecată de DNA

Zeci de polițiști de frontieră și vameși din cadrul birourilor vamale și punctelor de trecere a frontierei de la Stânca-Costești, Albița, Oancea, Sculeni,Iași și Borș au fost trimiși în judecată de procurorii Serviciului teritorial Iași al Direcției Naționale Anicorupție (DNA). Este vorba în total de 27 de persoane, dintre care 13 lucrători vamali și 14 agenți ai poliției de frontieră. Potrivit anchetatorilor, în sarcina acestora s-a reținut comiterea unor infracțiuni de luare de mită și trafic de influență, comise în formă simplă și continuată.

„În perioada 01 iulie 2021 – 12 septembrie 2022, inculpații menționați mai sus, în calitate de lucrători vamali și polițiști de frontieră, în mod repetat, ar fi pretins și primit sume de bani cuprinse între 20 și 250 euro, de la persoane care efectuau activități de transport călători sau de mărfuri dinspre Republica Moldova în țări ale Uniunii Europene și invers”, se arată într-un comunicat de presă emis astăzi de DNA.

Potrivit acelorași surse, în schimbul banilor primiți cu titlu de mită, cei 27 de angajați ai statului și-ar fi încălcat atribuțiile de serviciu în sensul că ar fi favorizat trecerea persoanelor și/sau coletelor respective fără a dispune măsurile legale pentru nerespectarea dispozițiilor referitoare la transportul anumitor cantități de mărfuri/produse accizabile sau pentru nerespectarea perioadelor de ședere în Uniunea Europeană de către cetățeni extra-comunitari.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii. Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Vaslui, cu propunere de a se menține măsurile preventive și asigurătorii dispuse în cauză.

Anterior, la data de 27 februarie 2023, procurorii anticorupție au încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu un inculpat, la data faptei lucrător vamal în cadrul Direcției Regionale Vamale Galați – Biroul Vamal de Frontieră Oancea, pentru săvârșirea infracțiunii de luare de mită.

În prezența apărătorului ales, inculpatul a declarat expres că recunoaște comiterea faptei reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv 3 (trei) ani închisoare cu suspendarea sub supraveghere a executării pedepsei pe durata unui termen de supraveghere de 3 ani și interzicerea unor drepturi.

Activitățile descrise au fost desfășurate în cadrul unei acțiuni în coordonare cu autorități judiciare din Republica Moldova, beneficiind de sprijinul Eurojust (agenție a Uniunii Europene pentru cooperare judiciară în materie penală). De asemenea, procurorii anticorupție au mai beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție și a IGPR – Direcția de Operațiuni Speciale.

Presupusele ilegalități au ieșit la iveală pe 17 ianuarie a.c., când procurorii Serviciului teritorial DNA Iași au efectuat mai multe percheziţii în 31 de locaţii situate pe raza judeţelor Iaşi, Vaslui, Botoşani, Galaţi, Neamţ şi Bihor. Dintre acestea, cinci percheziții au avut loc în puncte de trecere a frontierei, inclusiv cel de la Stânca-Ștefănești, restul reprezentând domiciliile unor persoane fizice, cel mai probabil locuințele polițiștilor și vameșilor bănuiți că ar fi implicați în faptele de corupție. Pe lângă Punctul de Trecere a Frontierei Stânca, anchetatorii au descins și la Albiţa, Oancea și Sculeni, dar și în Punctul de trecere a Frontirei Borș. Descinderile s-au soldat atunci cu punerea în mișcare a acțiunii penale și luarea unor măsuri preventive față de un număr de 23 lucrători vamali și agenți ai poliției de frontieră. Printre inculpați se află doi polițiști de frontieră botoșăneni și un vameș, care își desfășurau activitatea în Punctul de Trecere a Frontierei Stânca. Până la pronunțarea unei sentințe definitive, cei anchetați vor beneficia de prezumția de nevinovăție.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
17.7 ° C
17.7 °
16.6 °
48 %
4.5kmh
73 %
joi
18 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...