luni, iunie 5, 2023
AcasăLocalAplauze la scenă deschisă pentru jandarmi. Acțiuni inedite pe Pietonal (video)

Aplauze la scenă deschisă pentru jandarmi. Acțiuni inedite pe Pietonal (video)

Jandarmii botoşăneni au ieşit, sâmbătă, în centrul municipiului pentru a marca împlinirea a 173 de ani la înfiinţarea Jandarmeriei Române.

„De fapt, este vorba de o dublă sărbătoare pentru că astăzi este ziua aniversară a unității, iar pe 3 aprilie este Ziua Jandarmeriei Române”, a spus colonelul Cristian Boariu, inspectoratul șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean (IJJ) Botoșani. Acţiunea a fost cu totul inedită şi a atras sute de curioşi.

Exerciții cu câinii de serviciu

„Teatrul de operaţiuni” a fost Pietonalul Unirii, în fața Muzeului Județean, acolo unde jandarmii au adus o parte dintre autospecialele din dotarea unităţii, dar şi tehnica de luptă folosită inclusiv de mascaţii din Detaşamentul de intervenţie. Curioşii nu s-au sfiit să ia armele în mâini şi să se fotografieze cu ele, alături de jandarmi sau de câinii de serviciu. Cei prezenți au putut urmări și exerciții de autoapărare susținute de cei de la Intervenție Rapidă, dar și exerciții de disciplină cu câinii de serviciu Pih, Dop și Cir.

Momentul culminant a fost însă un exerciţiu demonstrativ, când jandarmii au simulat o intervenţie pentru anihilarea unor infractori aflați într-o mașină. Scoși din autoturism cu ajutorul unui câine, „suspecții” au fost încătușați și anihilați. Veniţi cu părinţii sau cu bunicii, cei mici au urmărit cu sufletul la gură întreaga desfăşurare de forţe.

Apariție inedită pe Pietonal

O apariție inedită a fost prezența a două echipaje de dorobanți. Șase elevi ai Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni, aflați în practică la Botoșani, au apărut echipați cu uniformele purtate în Primul Război Mondial. „Ținutele aparțin Școlii Militare de Subofițeri Jandarmi Fălticeni și au fost aduse special pentru acest eveniment”, a explicat colonelul Mihai Marius Chiaburu.

Interesant este că la eveniment au fost invitați să participe și foștii comandați ai unității de jandarmi sau foștii lucrători din cadrul acestei structuri. „Mulți dintre jandarmii prezenți aici sunt veniți recent în cadrul Jandarmeriei, dar așa este viața. Unii vin, alții pleacă…Este un sentiment deosebit când te revezi cu foștii colegi, alături de tinerii care abia au îmbrăcat uniforma bleu-jandarm”, a spus la rândul său fostul comandant al IJJ Botoșani colonelul (r) Constantin Moroșanu, pensionat la sfârșitul lui 2016.

Acesta a fost doar un episod pentru că, după acțiunile derulate în municipiul Botoșani, jandarmii au mers în parcul Cholet din municipiul Dorohoi, unde locuitorii celui de-al doilea municipiu al județului au vizionat aceleași standuri și exerciții demonstrative.

Seara se va încheia cu o retragere cu torțe în municipiul Botoșani, pe traseul Judecătoria Botoșani – Blvd. Mihai Eminescu – Pietonalul Unirii – Piața Revoluției, la care vor participa două plutoane de jandarmi, din care unul echipat cu ținuta de dorobanți.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
19.2 ° C
19.6 °
17.3 °
53 %
1.9kmh
58 %
lun
23 °
mar
23 °
mie
16 °
joi
23 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și-au dat seama cam târziu profesorii, dar mai bine mai târziu decât niciodată.

EDITORIAL

Săptămâna trecută șeful Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), Lucian Heiuș, a demisionat intempestiv, prevenind o demitere cu scandal. Premierul Ciucă și aliatul său...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...