marți, iulie 8, 2025
AcasăLocal BTORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Sommer

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Sommer

Între numeroasele clădiri cu valoare de monument de arhitectură din Botoşani se află şi Casa Sommer de pe Strada 1 Decembrie 1918. Clădirea a fost ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea şi are un stil arhitectural eclectic, de inspiraţie romantică.

Asemenea mai multor case din perimetrul în care se află, construcţia a avut dublă funcţiune, aceea de spaţiu comercial şi de locuinţă. Proprietarul ei a fost Hirsch Sommer. Imobilul a fost folosit şi ca sală de spectacol. În vara 1869, pe o scenă improvizată acolo a evoluat trupa de actori condusă de Mihail Pascaly, din care făcea parte şi Mihai Eminescu în calitate de sufleur.

Clădire monument

Datorită valorii sale arhitecturale şi memorialistice, clădirea a fost înscrisă pe lista monumentelor protejate de lege, însă, prin anii ’80 a fost scoasă de acolo de Haralambie Alexa, prim secretar al Comitetului Judeţean de partid şi apoi demolată.

Clădirea fost reconstruită după 1984, iar după Revoluţie s-a încercat să i se redea o destinaţie culturală amenajându-se aici Cinematograful „Classic”. Membrii familiei Sommer dispăruseră ca prin minune odată cu teatrul. După instaurarea comunismului a început drama acestei case simbol care a adăpostit spectacolele lui Nottara şi patimile creatoare ale lui Eminescu a fost dărâmată parţial în anul 1981. La intervenţia marelui om de cultură Eugenia Greceanu care a reuşit ca prin minune să îi convingă pe comunişti că greşesc, casa a fost salvată şi refăcută exact după planurile iniţiale.

„Proiectul nu a avut impactul dorit, aşa că cinematograful a fost desfiinţat la puţin timp, clădirea păstrându-şi doar importanţa arhitecturală, dar şi disponibilitatea de a reveni ceea ce a fost”, spune Gheorghe Median, muzeograf.

Casa Sommer reprezintă alături de Biserica Uspenia şi Primăria municipiului – fostul Tribunal Judeţean cele trei edificii botoşănene legate de viaţa lui Mihai Eminescu.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
26.6 ° C
26.6 °
26.6 °
54 %
1.3kmh
31 %
mar
36 °
mie
29 °
J
21 °
vin
22 °
S
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nu doar oamenii înfruntă cu greu căldura în această perioadă.

EDITORIAL

Nu e deloc întâmplător faptul că grosul măsurilor de austeritate lovesc în Educație. Poate puțin surprinzător, în condițiile în care situația în care a...

EPIGRAMA ZILEI

Acest jupuit de piei Denumit măsură bună E exact ca la evrei: Taie unde tre' să pună!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...