sâmbătă, septembrie 23, 2023
AcasăLocalORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Sommer

ORAȘUL DE ALTĂDATĂ: Casa Sommer

Între numeroasele clădiri cu valoare de monument de arhitectură din Botoşani se află şi Casa Sommer de pe Strada 1 Decembrie 1918. Clădirea a fost ridicată la mijlocul secolului al XIX-lea şi are un stil arhitectural eclectic, de inspiraţie romantică.

Asemenea mai multor case din perimetrul în care se află, construcţia a avut dublă funcţiune, aceea de spaţiu comercial şi de locuinţă. Proprietarul ei a fost Hirsch Sommer. Imobilul a fost folosit şi ca sală de spectacol. În vara 1869, pe o scenă improvizată acolo a evoluat trupa de actori condusă de Mihail Pascaly, din care făcea parte şi Mihai Eminescu în calitate de sufleur.

Clădire monument

Datorită valorii sale arhitecturale şi memorialistice, clădirea a fost înscrisă pe lista monumentelor protejate de lege, însă, prin anii ’80 a fost scoasă de acolo de Haralambie Alexa, prim secretar al Comitetului Judeţean de partid şi apoi demolată.

Clădirea fost reconstruită după 1984, iar după Revoluţie s-a încercat să i se redea o destinaţie culturală amenajându-se aici Cinematograful „Classic”. Membrii familiei Sommer dispăruseră ca prin minune odată cu teatrul. După instaurarea comunismului a început drama acestei case simbol care a adăpostit spectacolele lui Nottara şi patimile creatoare ale lui Eminescu a fost dărâmată parţial în anul 1981. La intervenţia marelui om de cultură Eugenia Greceanu care a reuşit ca prin minune să îi convingă pe comunişti că greşesc, casa a fost salvată şi refăcută exact după planurile iniţiale.

„Proiectul nu a avut impactul dorit, aşa că cinematograful a fost desfiinţat la puţin timp, clădirea păstrându-şi doar importanţa arhitecturală, dar şi disponibilitatea de a reveni ceea ce a fost”, spune Gheorghe Median, muzeograf.

Casa Sommer reprezintă alături de Biserica Uspenia şi Primăria municipiului – fostul Tribunal Judeţean cele trei edificii botoşănene legate de viaţa lui Mihai Eminescu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
23.8 ° C
23.8 °
22.6 °
45 %
4.2kmh
89 %
sâm
31 °
Dum
29 °
lun
30 °
mar
28 °
mie
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când îți place prea tare ce scrie pe bord, nu mai are importanță unde parchezi.

EDITORIAL

M-am înfiorat ascultându-l pe Ciolacu, fantele de Buzău devenit prim – ministru, cum declamă pe sticlă: impozităm luxul și viciul și averea, scădem numărul...

EPIGRAMA ZILEI

Cred că are râie, vara Unei cunoștințe dragi C-o mănâncă subsuoara Din ... nădragi!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...