joi, iunie 8, 2023
AcasăLocalTânără din Botoşani candidată la cel mai important premiu literar din Italia

Tânără din Botoşani candidată la cel mai important premiu literar din Italia

Ambasada României în Republica Italiană, în parteneriat cu Biblioteca Europeană din Roma, Editura Italo Svevo din Trieste și Accademia di Romania in Roma, a organizat prezentarea volumului „Male a Est” a tinerei scriitoare Andreea Simionel – candidată la Premiul Strega 2023.

Stabilită din 2007 la Torino, tânăra botoşăneancă Andreea Simionel a lansat cartea „Male a Est” – Durerea din Est – în 2022. Datorită acestei cărţi se află acum printre candidaţii selectionaţi pentru premiul Strega – cel mai important premiu literar din Italia.

Evenimentul a avut loc joi, 11 mai 2023, ora 17:30, la Biblioteca Europeană din Roma din Via Savoia 13-15. Alături de scriitoare a fost prezent criticul literar și jurnalistul Gioacchino De Chirico.

Male a Est este un roman despre consecințele emoționale ale emigrării din care reies lacerările, oportunitățile, dar pierderile. Mai presus de toate, acest roman evidențiază traumele unei noi limbi care se confruntă și înlocuiește limba maternă. Protagonista este o adolescentă care locuiește în România cu mama și sora ei, în timp ce tatăl ei a emigrat la Torino din motive profesionale. Din Italia sosesc, ca niște mici instantanee, programele de televiziune, jucăriile, coletele trimise de tată. Până când familia decide să se mute la Torino, iar Italia devine o realitate mult mai complexă.

Andreea Simionel s-a născut în judeţul Botoşani, în anul 1996 şi locuiește la Torino din anul 2007. Nuvelele sale au apărut în mai multe reviste de specialitate, precum „effe – Periodico di Altre Narrattività”, „Altri Animali”, „Verde” și „Nazione Indiana”. În 2021 câteva povestiri i-au fost tradusă în germană în antologia literară Literatur Tandem. În prezent participă la Premiul Strega, trecând deja de prima selecție.

Andreea Simionel este invitată la Salonul de carte de la Torino, care va avea loc în perioada 18 – 22 mai, după care va participa şi la un târg de carte din Bucureşti.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
21.6 ° C
21.6 °
18.9 °
59 %
4.1kmh
52 %
joi
25 °
vin
26 °
sâm
26 °
Dum
26 °
lun
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Important e că avem internet de viteză. Și e și ușor de reparat.

EDITORIAL

Luna în curs a debutat cu vești ce se vor mai degrabă corecte decât bune. Pentru că nu e nimic bun în faptul că...

EPIGRAMA ZILEI

Când despre-a lui iubită a aflat Că a umblat hai-hui și s-a … umflat, S-a supărat un pic și-a făcut bot Dar oful i-a trecut imediat După ce...

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...