sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăLocal BTEscrocul care inventa cazuri umanitare pentru a păcăli lumea a făcut victime...

Escrocul care inventa cazuri umanitare pentru a păcăli lumea a făcut victime și în județul Iași

Individul care a fost reținut de polițiști sub acuzația de înșelăciune, după o poveste inventată cu caz umanitar fictiv, are la activ mai multe țepe de acest gen. De altfel, în prezent el este judecat la Iași pentru o poveste identică. De loc din județul Neamț, Bobi Vasile Munteanu a dat dovadă până acum de un tupeu ieșit din comun.

În județul Iași, de exemplu, el a început să facă victime încă din 2020, adică în timpul pandemiei. Atunci, din câte se pare, a pus la cale escrocheria ingenioasă. A falsificat mai multe documente ale spitalelor și parohiilor din Iași, după care a început să umble pe ici pe colo încercând să sensibilizeze lumea pentru așa-zise donații. Pe măsură ce planul său dădea roade și sume importante de bani erau virate în conturile sale bancare, tânărul și-a extins operațiunea și a depășit granițele țării. În noiembrie 2020, Munteanu a inventat mai multe cazuri umanitare care implicau copii în nevoie de operații costisitoare în străinătate pentru a se vindeca de boli grave.

Fotografii cu copii aflați în spital

Inițial, el a folosit fotografii cu copii aflați în spital, salvate pe telefonul său, pentru a susține povestea pe care o răspândea pe internet sau o prezentă în persoană oamenilor. Pentru a da veridicitate cazurilor sale, tânărul a realizat că avea nevoie de documente care să susțină aceste povestiri. El a ales aleatoriu o parohie din Iași și a falsificat mai multe documente, folosind ștampila și semnătura preotului paroh pe care le-a xeroxat și le-a reprodus pe actele create de el.

Munteanu a folosit parohia respectivă pentru a înșela oamenii pe care dorea să-i păcălească. Dat fiind că cazurile umanitare pe care le inventase implicau copii, tânărul a continuat falsificarea de documente medicale, cu antetul unui renumit spital din Iași. După ce a scris texte emoționante și a deschis mai multe conturi bancare la diverse bănci, Munteanu a pus în aplicare fiecare pas al planului său. Începând din noiembrie 2020, tânărul mergea la biserici în fiecare duminică pentru a prezenta credincioșilor cazurile copiilor care ar fi avut nevoie urgentă de intervenții medicale. Astfel, el a reușit să înșele primele persoane și să strângă primele sume de bani de la enoriași. Odată ce a văzut că planul său începe să funcționeze, Munteanu a decis să extindă operațiunea și să se adreseze direct preoților. El a căutat numere de telefon ale unor persoane bisericești și le-a contactat.

Ajutor solicitat de escroc

Pe unii preoți i-a vizitat personal, în timp ce pe alții i-a contactat prin intermediul aplicației WhatsApp, prezentându-le cazurile umanitare fictive și documentele falsificate. La final, el prezenta conturile bancare și solicita orice ajutor financiar pe care îl putea obține. Planul său a funcționat timp de luni de zile, iar sume importante de bani au fost depuse în conturile sale. La un moment dat, tânărul a realizat că înșelăciunea sa putea fi aplicată nu numai în țară, ci și în străinătate.

Astfel, el a căutat numere de telefon ale unor preoți și călugări români care slujeau în special în Germania. Totul părea să meargă fără probleme, dar până la un anumit punct. În 2021, preotul paroh din Iași a început să primească tot mai multe telefoane din străinătate, de la preoți și credincioși care au aflat de cazurile umanitare false și au citit documentele cu ștampila parohiei și semnătura personală, întrebându-se dacă poveștile despre suferințele copiilor erau adevărate. Astfel, preotul a aflat că cineva solicita bani în numele parohiei sale și a anunțat poliția.

Anchetă deschisă de polițiștii ieșeni

Anchetatorii din Iași au preluat acest caz deosebit de complex și au fost nevoiți să discute cu sute de persoane pentru a strânge probe cu privire la înșelăciunea de amploare pusă la cale de Bobi Vasile Munteanu. Astfel, au fost dovedite 92 de acte de inducere în eroare comise de inculpat în dauna a 47 de victime, iar prejudiciul reclamat a depășit suma de 165.000 de lei. În timpul audierilor, inculpatul a recunoscut comiterea înșelăciunii, iar în data de 16 iulie 2021 a fost reținu, iar ulterior trimis în judecată. Dosarul este pe rolul Judecătoriei Iași, iar în momentul în care a comis faptele din Botoșani el se afla sub control judiciar.

Ordonanță de reținere

Miercuri, 17 mai a.c., polițiștii din cadrul Biroului de Investigații Criminale au emis ordonanță de reținere pentru 24 de ore, pe numele unui tânăr de 27 de ani, din județul Neamț, bănuit de comiterea infracțiunii de înșelăciune. Din cercetările polițiștilor a reieșit faptul că acesta, folosindu-se de datele altei persoane, ar fi solicitat donații pentru o cauză umanitară, prezentându-se drept tată al unui copil de 4 ani, cu probleme medicale, care necesitau tratament într-o altă țară. Tânărul ar fi prezentat fotografii și acte medicale ce conțineau date nereale și ar fi contactat mai multe persoane, atât fizice cât și juridice, prin intermediul mijloacelor de comunicare la distanță, pe care le-ar fi convins să efectueze viramente bancare în conturile puse la dispoziție de acesta.

Prejudiciu în valoare 78.000 de lei

Valoarea prejudiciului creat prin activitatea infracțională a fost estimat la 78.000 de lei. La data de 16 mai a.c., polițiștii botoșăneni, cu sprijinul celor din cadrul Inspectoratului Județean Neamț au pus în executare cinci mandate de percheziție domiciliară, la locuința persoanei bănuită de comiterea faptei, precum și la alte locații pe care acesta le folosea, din județul Neamț. Potrivit reprezentanților IPJ, în urma activităților desfășurate la locațiile vizate au fost identificate și ridicate mai multe bunuri care prezintă interes în cauză, respectiv telefoane mobile, cartele telefonice, carduri bancare, înscrisuri privind plăți, înscrisuri privind mesaje în scop umanitar, documente în limba germană privind cazul umanitar prezentat, etc.

Totodată, tânărul a fost introdus în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă al I.P.J. Botoșani, urmând ca în cursul zilei de astăzi să fie prezentat în fața instanței de judecată cu propunere de arestare preventivă.

Activitatea de documentare a activității infracționale a fost realizată cu sprijinul Biroului de Analiză a Informației Botoșani și a polițiștilor de investigații criminale din cadrul I.P.J. Cluj și I.P.J. Iași.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...