luni, iunie 5, 2023
AcasăLocalMuzeul Județean de Istorie consolidat pe interior. Constructorul a ajuns abia la...

Muzeul Județean de Istorie consolidat pe interior. Constructorul a ajuns abia la lucrările ce trebuie făcute la fundație

Lucrările de reabilitare a clădirii care adăpostește Muzeul Județean de Istorie au ajuns în faza intervențiilor pentru consolidarea structurii de rezistență. Asta după ce constructorii au terminat de decapat pereții, planșeele și pardoselile.

În prezent, potrivit reprezentanților Consiliului Județean, constructorul a început consolidarea fundației și aducerea clădirii la standarde stabilite în contract.

Dacă se respectă același ritm de lucru, Muzeul Județean de Istorie ar putea fi redeschis abia în 2026. Asta pentru că termenul de execuție a lucrărilor se calculează din momentul în care constructorul a preluat clădirea și a fost semnat ordinul de începere a lucrărilor.

Cum acest lucru s-a întâmplat abia la începutul lunii februarie a.c., iar termenul de finalizare a lucrărilor este de trei ani, investiția ar trebui să fie gata în februarie 2026. Asta pentru că aproape un an clădirea muzeului a stat închisă, fără să fie executate vreun fel de lucrări.

Lucrări făcute de o firmă din Iaşi

Reabilitarea este executată de o asociere de firme din județul Iași. Este vorba de Stood Project SRL și Gruppo SRL în calitate de proiectanți, și Smeogal Construct SRL Iași, în calitate de constructor. Interesant este că prima și ultima firmă au sediul la aceeași adresă. Potrivit site-ului Termene.ro, firma Smeogal Construct SRL a fost înființată pe 13 august 2020 și are ca obiect principal de activitate lucrări de construcții ale clădirilor rezidențiale și nerezidențiale. âPotrivit sursei citate, în anul 2020, Smeogal Construct SRL a raportat o cifră de afaceri de 3.237.759 lei cu un profit de 3.199.908 lei având 0 angajați, după un an de activitate.

Proiectul presupune lucrări de amploarea

Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie presupune lucrări de amploare, pe lângă consolidarea fundației și a pereților de piatră, urmând a fi refăcute: tencuiala, finisajele și elementele decorative. Printre lucrările prinse în proiect se regăsește și înălțarea mansardei Muzeului și amenajarea aici a spațiilor administrative. Astfel se va extinde spațiul expozițional de la 17 săli la 23 de săli de expunere. În plus se vor crea noi spații pentru ateliere creative și săli multimedia.

Valoarea totală a proiectului finanțat de Compania Națională de Investiții se ridică la 36 de milioane de lei, din care partea de cofinanțare pe care o asigura Consiliul Județean este de aproximativ 577 de mii de lei.

Clădirea în care funcționează acum Muzeul Județean de Istorie Botoșani a fost ani de-a rândul Palatul Administrativ al Județului. De-a lungul anilor, clădirea a mai găzduit, Consiliul Județean, biroul medicului șef al județului, biroul medicului șef veterinar, cel al inspectorului șef de poliție, instituția de coordonare a învățământului și a cultelor, iar din 1977 adăpostește Muzeul Județean de Istorie.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
15.6 °
8.9 °
77 %
1.5kmh
73 %
lun
22 °
mar
23 °
mie
21 °
joi
23 °
vin
23 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la căldură, probabil. Ori o fi un semn că mai trebuie parcări.

EDITORIAL

Fără îndoială, vorbele marelui actor Ștefan Mihăilescu-Brăila rostite în memorabilul film „Secretul lui Bachus” pot fi extrapolate sau adaptate în multe domenii. Dintre toate...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...