luni, iunie 5, 2023
AcasăLocalGreva din învăţământ continuă. „Nu mai putem crede vorbe”

Greva din învăţământ continuă. „Nu mai putem crede vorbe”

Astăzi a fost a doua zi consecutivă de grevă generală în şcolile din Botoşani. Sindicatele au anunțat că vor continua protestul până când Guvernul va prezenta o soluție credibilă pentru revendicările lor.

Şi astăzi peste 2.800 de profesori din județul Botoșani au refuzat să intre la catedră. La nivel naţional participă la proteste peste 150.000 de cadre didactice și peste 70.000 de angajați din categoria personalului didactic auxiliar și nedidactic.

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ, Liviu Axinte, a relatat că nu au apărut modificări semnificative. Se prevede că mâine va avea loc o altă întâlnire, inițiată de colegiile federațiilor, la care sunt așteptați prim-ministrul, președintele Camerei, ministrul de Finanțe, ministrul Muncii și ministrul Învățământului.

„Sperăm să participe și să ne ofere o variantă care să ducă la închiderea grevei, după ce vom consulta oamenii cu privire la propunerea pe care sperăm să o primim mâine. Noi ne dorim să se încheie cât mai repede. Atâtea promisiuni am avut de-a lungul timpului încât nu mai putem crede vorbe. Să ni se arate un document concret cu salariul de la 1 ianuarie. Acum a fost Legea învățământului, ce anume împiedica să fie aceste prevederi în lege? Noi ca sindicate convenisem mai multe lucruri cu domnul ministru Cîmpeanu, dar au fost anulate de către Coaliția de guvernare. Deci nu știm dacă mai rămâne ceva valabil. Și instabilitatea asta ne face așa să fim mai prevăzători în a primi promisiuni”, a spus Liviu Axinte.

Profesori în prag de pensionare, solidari cu colegii debutanți

Potrivit acestuia, unii profesori participă la grevă chiar dacă mai sunt doar câteva luni până se pensionează, ca formă de solidaritate față de colegii debutanți din învățământ.

„Există colegi care se pensionează la începutul lui iulie și totuși participă la grevă. Mai sunt colegi care și-au prelungit activitatea, sunt în an de prelungire, dar fac grevă. Colegial, din solidaritate cu ceilalți. Dacă te gândești strict la situația lui, omul poate nu are așa o motivație, dar trebuie să fie alături de colegii tineri. Am discutat și cu profesorii debutanți, cu 2700 de lei nu poți să trăiești. Acești profesori tineri trebuie să-și întemeieze familii, să-și cumpere casă, să-și facă copii, pe asta se bazează o națiune”, a mai afirmat președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.

Sindicalistul spune că nu s-au înregistrat probleme deosebite în relația dintre profesorii aflați în grevă și părinți. Dimpotrivă, el subliniază că demersul s-a bucurat de susținerea comunității. „Am avut discuții cu mai mulți părinți, punctuale. Nu au fost probleme deosebite. Dar am avut discuții și cu primari care susțin greva noastră. Unul este primar al puterii, liberal, iar în comuna lui școala este în grevă”, a mai precizat Liviu Axinte.

Greva din educație amână examenele naționale

Elevii vor susține Evaluarea Națională de la clasa a VI-a săptămâna viitoare, deoarece testarea, programată inițial pentru miercuri, nu poate avea loc în timpul grevei generale.

Ministerul Educației a modificat calendarul evaluărilor naționale, astfel încât pe 30 mai se va desfășura proba de limbă și comunicare, iar pe 31 mai cea de matematică și științe ale naturii.

Miting anunţat pentru joi

Liderii marilor sindicate din educație au anunțat marți, la finalul unei discuții la guvern, că greva continuă, iar propunerile guvernului sunt inacceptabile. Ei au cerut creșterea rapidă a salariilor profesorilor. ”Greva continuă deocamdată, poate mâine decidenții vor veni cu o soluție acceptabilă. Am cerut un act normativ pentru creșterea salariilor, nu mai așteptăm până la noua lege a salarizării”, a spus Simion Hăncescu, liderul FSLI.

Liderii sindicatelor au mai anunțat că pregătesc un miting joi în București. ”Ne-au spus că nu sunt bani, că e deficit, dar nu au venit cu o propunere care să ne mulțumească. Propunerile pe termen lung, precum legea salarizării, trenează și ele. În acest ritm cred că va fi o grevă de durată, câteva săptămâni”, a spus Anton Hadăr, liderul sindicatului Alma Mater.

Liderii sindicali au spus că soluția bonusurilor de 1.000 de lei pe an pentru profesorii debutanți, propusă de guvern, este inacceptabilă pentru că e o sumă mică și pentru că această soluție i-ar nemulțumi pe cei cu salariile puțin peste ale debutanților.

Greva din educație a început luni, 22 mai.

 

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
8.8 ° C
13.6 °
8.3 °
84 %
0.9kmh
43 %
lun
22 °
mar
23 °
mie
21 °
joi
23 °
vin
24 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

De la căldură, probabil. Ori o fi un semn că mai trebuie parcări.

EDITORIAL

Fără îndoială, vorbele marelui actor Ștefan Mihăilescu-Brăila rostite în memorabilul film „Secretul lui Bachus” pot fi extrapolate sau adaptate în multe domenii. Dintre toate...

EPIGRAMA ZILEI

Când tinerețea e pe ducă Și ne e groază-ntr-adevăr, Nu mai avem părul măciucă Ci doar ... măciuca, păr! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...