vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTSpitale şi şcoli amendate de pompieri

Spitale şi şcoli amendate de pompieri

Mai multe unități de ocrotire socială, spitale și unități de învățământ au fost amendate de Inspectoratul pentru Situații de Urgență în urma controalelor făcute în teren privind modul de respectare a normelor privind protecția la incendiu.

Printre cei amendați se află o grădiniță, dar și spitalul județean. Informația a fost făcută publică joi (n.r. – 25 mai a.c.) de șeful Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Botoșani, colonelul Dan Decebal Muraru, în cadrul ședinței Colegiului prefectural de luna aceasta.

Astfel, potrivit șefului ISU, cea mai mare sancțiune, de 20.000 de lei, a fost aplicată Centrului Social Vlădeni, care funcționează fără autorizație de securitate la incendiu.

Sancțiuni au mai fost aplicate și Asociației Glasul Bunicilor – “Casa Maria” Botoșani (1.500 lei), Asociației “Dă speranță vieții” (500 lei ), Asociației “NEMIIA” Dorohoi (500 lei), Asociației “SES BIO NORD DISTRIBUȚION” (2500 lei), dar și Parohiei Ortodoxe de Rit Vechi “Nașterea Maicii Domnului” Botoșani (1,000 lei). Conform acelorași surse, și Grădinița Sandy Belle a fost sancționată cu 2.500 de lei.

În schimb, în cazul unităților sanitare cu paturi, pompierii au aplicat două sancțiuni de câte 2.500 de lei fiecare, una Spitalului Județean de Urgență „Mavromati”, iar cealaltă Unității de Asistență Medico-Socială de la Ștefănești.

Amenzi de zeci de mii de lei aplicate de ISU

Potrivit colonelului Dan Decebal Muraru, toate sancțiunile au fost aplicate în trimestrul I 2023. Astfel, în cazul controalelor executate la unitățile de învățământ, reprezentanții ISU au constatat 84 nereguli, patru dintre acestea fiind soluționate pe timpul controlului, și au fost aplicate 81 de avertismente și o amendă.

În schimb, la unitățile sanitare, controalele au scos la iveală 195 nereguli, din care 44 au fost soluționate pe timpul controlului. În aceste situații au fost aplicate 2 amenzi și 152 avertismente. Verificările la unitățile de asistență socială au dus la descoperirea a 148 de nereguli, din care 17 au fost soluționate pe timpul controalelor, fiind aplicate 132 avertismente și șapte amenzi care au totalizat 26.000 lei.

Patru incendii înregistrate în şcoli

Controalele au fost făcute în condițiile în care ISU a înregistrat anul trecut patru incendii în unitățile de învățământ (22.08.2022 Școala Gimnazială nr. 2 Roma, 12.09.2022 Liceul ”Ștefan Luchian” Ștefănești, 22.09.2022 Școala Gimnazială Bogdănești, 14.11.2022 – Școala Gimnazială ”Ștefan cel Mare” Botoșani), două incendii în spații medicale (18.02.2022 Spitalul Orășenesc Săveni, 22.06.2022 la un cabinet stomatologic din Botoșani) și alte două incendii la unități de ocrotire socială (16.01.2022 – C.I.A.P.A.D. ”Rosetti” Vârfu Câmpului și 06.07.2022 Fundația ”Casa Ioana” Botoșani).

„Potrivit legii, obligațiile privind luarea tuturor măsurilor de apărarea împotriva incendiilor revin conducătorilor unităților sanitare, de învățământ și asistență socială, care trebuie să solicite, să obțină și să asigure toate condițiile necesare privind apărarea împotriva incendiilor”, a mai spus Dan Decebal Muraru.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
16 ° C
16.1 °
14.4 °
57 %
12.1kmh
62 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta Consiliului Județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...