spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăLocal BTGreva generală din învăţământ continuă. „Nu vor să ne ia în serios”

Greva generală din învăţământ continuă. „Nu vor să ne ia în serios”

Greva din învățământul botoșănean continuă după ce a patra ofertă prezentată de Guvern sindicaliştilor a fost respinsă. Sindicaliștii transmit că superficialitatea cu care au fost tratate revendicările cadrelor didactice va fi sancționată electoral, în lipsa unui dialog rațional cu reprezentanții Puterii.

Președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ (LSI), Liviu Axinte, este sceptic cu privire la posibilitatea reluării actului educațional în condiții normale, considerând oferta guvernanților o altă nedreptate ambalată înșelător.

„Cineva își asumă blocarea examenelor naționale”

Liviu Axinte subliniază pericolul care planează asupra examenelor naționale, amintind că incertitudinea afectează toți elevii, inclusiv copiii profesorilor protestatari.

Lucrurile, după cum le vedem noi, nu credem că se îndreaptă. Nu vor să ne ia în serios. Am văzut că vor să folosească greva în scop electoral, dar noi nu avem legături politice. Este planificat pe marți un miting în București și un marș care se va desfășura spre Palatul Cotroceni. Vom participa și noi cu câțiva profesori. Vineri a fost adoptată ordonanța privind acea grilă de salarizare, care nu cuprinde doar angajați din învățământ. Acolo este vorba despre angajați din toată economia. Toți cei care sunt cuprinși în Anexa 8 a Legii 153 au fost aduși acum la nivelul din 2022, ori ei când fac calculul că au dat nu știu câți bani, nu o fac doar pentru învățământ, ci e vorba de aplicarea integrală a grilei.

A spune că toți acei bani sunt în învățământ mi se pare nedrept. Pentru oamenii ăștia crește salariul cu 150 de lei. În funcție de participarea la grevă a oamenilor, noi continuăm protestul sau nu. Probabil că mare parte din țară va duce protestul până în jur de 6 – 7 iunie. Dacă nici acum nu se poate negocia și găsi o formulă, înseamnă că chiar nu se dorește, iar cineva își asumă blocarea examenelor naționale”, a explicat profesorul Liviu Axinte.

Sindicaliştii spun că se fac presiuni asupra profesorilor care protestează

Sindicalistul a adăugat că unii profesori și-au reluat activitatea la catedră în ciuda nemulțumirilor, pe fondul presiunilor interne și a unor obligații asumate față de colegi.

„Unii au mai cedat sub presiunea exercitată asupra lor. Foarte mulți colegi, cum sunt suplinitorii, trebuie să participe din nou la titularizare, să susțină niște inspecții cu probă practică la clasă cu metodist și inspector. Noi am cerut să se amâne aceste inspecții, dar IȘJ nu le-a amânat. Cere în continuare ca metodistul să nu fie în grevă. Practic se încearcă tot felul de subterfugii ca oamenii să fie scoși din grevă.

Mâine ar trebui să înceapă evaluarea dosarelor pentru gradațiile de merit, oamenii trebuie să vină la această evaluare, căci Inspectoratul nu se află în grevă. Tot felul de șicane pe care nu le înțeleg, pentru că nu ține de contractul de muncă cu școala, iar pentru activitatea mea la IȘJ oricum nu sunt plătit”, a arătat sindicalistul.

„Noi ne luptăm inegal cu Guvernul”

Președintele LSI Botoșani concluzionează că singura metodă prin care poate fi corectată situația învățământului constă într-un vot masiv împotriva Coaliției aflate la guvernare, la alegerile din 2024.

„Noi ne luptăm inegal cu Guvernul. Inclusiv Legea Dialogului Social au modificat-o, evident că în defavoarea oamenilor. Noi o să atacăm ordonanța la Curtea Constituțională, să vedem ce se întâmplă. Singura armă care ne rămâne este ca la anul să sancționăm prin vot. Dacă dialog rațional nu putem avea, o să acționăm prin vot masiv contra Puterii actuale”, a afirmat Liviu Axinte.

Sute de profesori au protestat în Piața Revoluției

Peste 700 de cadre didactice au participat, vineri, la un protest în fața Instituției Prefectului, revendicând majorarea veniturilor cu 25% și adoptarea unui act normativ prin care salariul debutantului să devină egal cu salariul mediu brut pe economie.

Unii profesori participă la grevă chiar dacă mai sunt doar câteva luni până se pensionează, ca formă de solidaritate față de colegii debutanți din învățământ.

„Există colegi care se pensionează la începutul lui iulie și totuși participă la grevă. Mai sunt colegi care și-au prelungit activitatea, sunt în an de prelungire, dar fac grevă. Colegial, din solidaritate cu ceilalți. Dacă te gândești strict la situația lui, omul poate nu are așa o motivație, dar trebuie să fie alături de colegii tineri. Am discutat și cu profesorii debutanți, cu 2700 de lei nu poți să trăiești. Acești profesori tineri trebuie să-și întemeieze familii, să-și cumpere casă, să-și facă copii, pe asta se bazează o națiune”, a mai afirmat președintele Ligii Sindicatelor din Învățământ.

Guvernul se așteaptă ca procesul educațional să fie reluat

Guvernul a anunțat că le oferă cadrelor didactice sume de bani, 1.000 de lei în iunie și 1.500 de lei în octombrie, dar și că va fi modificată noua lege a salarizării, pentru ca tot personalul din învățământ să beneficieze de creșteri salariale proporționale.

Purtătorul de cuvânt al Guvernului Dan Cărbunaru a declarat, duminică, într-o conferință de presă, că Guvernul ține cont de revendicările sindicaliștilor și se așteaptă ca procesul educațional să fie reluat.

Guvernul se așteaptă ca procesul educațional să fie reluat, deoarece cu toții – guvernanți, sindicate, oameni din sistemul didactic în general, părinți și elevi – cu toții ne dorim ca sistemul educațional să fie repornit, copiii să-și încheie anul școlar și mai sunt doar câteva zile în acest sens, iar aceia dintre ei care trebuie să meargă să-și dea evaluările sau să susțină examenele”, a spus Cărbunaru.

Peste 3500 de angajați din învățământ, din județul Botoșani, dintre care aproximativ 2800 de cadre didactice, se află în grevă de luni, 22 mai 2023. Evaluarea Națională care ar fi trebuit să fie susținută de elevii de clasa a VI-a s-a amânat pentru perioada 30 – 31 mai din cauza protestului general.

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...