marți, martie 19, 2024
AcasăLocal BTMinistrul Muncii, pus să se întâlnească cu sindicaliştii din educaţie

Ministrul Muncii, pus să se întâlnească cu sindicaliştii din educaţie

Premierul Nicolae Ciucă i-a cerut, duminică, ministrului muncii, Marius Budăi, să se întâlnească de urgență, luni, cu sindicaliștii pentru ca legea salarizării să fie finalizată mai repede decât termenul convenit, iar profesorii să primească salarii mărite înainte de data de 15 iulie, au declarat pentru G4Media.ro surse de la vârful PNL.

Premierul Nicolae Ciucă a transmis, marţi, după discuţiile cu reprezentanţii părinţilor şi a elevilor, că revendicările salariale ale profesorilor vor fi rezolvate în legea salarizării unitare pe care Ministerul Muncii o va finaliza până la 15 iulie.

„Premierul Ciuca a cerut devansarea și accelerarea calendarului pentru legea salarizării, pentru ca revendicările profesorilor să fie soluționate cât mai rapid”, au precizat sursele G4Media.ro. Poziția premierului vine după ce joi au protestat în Piața Victoriei peste 15 mii de profesori care au cerut salarii mai mari, iar pentru marți este așteptat un nou miting la Cotroceni.

Şi alte sindicate ameninţă cu proteste

Guvernul a anunțat, duminică, prin purtătorul de cuvânt Dan Cărbunaru, că va începe luni discuțiile cu toate sindicatele, începând cu Educația, pentru următoarea lege a salarizării.
După profesori, și sindicatele din alte domenii au anunțat manifestații de amploare. Cărbunaru a repetat de mai multe ori în conferința de presă de duminică, la prânz, că ministrul Muncii, Marius Budăi, va începe dialogul cu toate sindicatele „începând cu Educația”.

Guvernul propune plata în două tranșe a sumelor de 2.500 lei pentru personalul didactic și auxiliar și 1.000 de lei pentru personalul nedidactic, anunțând o dislocare totală de fonduri de peste 700 milioane de lei, din care 410 milioane bani de la UE.

Budăi vrea să spargă greva cu o ordonanţă ameninţătoare

O ordonanță de urgență a fost publicată în Monitorul Oficial și a intrat în vigoare joi, 25 mai, prin care profesorilor participanți la grevă le poate fi afectată vechimea la catedră. Potrivit liderului sindical Marius Nistor, președintele FSE „Spiru Haret”, acesta este „răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc”.

„Au promovat prin ordonanță de urgență modificarea legii dialogului social, în sensul în care din momentul acesta cadrele didactice care intră în grevă ar fi afectate la vechime. Deci, iată răspunsul unui Guvern care are tupeul să vină să spună cât de interesat este de soarta învățământului românesc. Păcat de țara asta, păcat de România educată că vă bateți joc de ea”, a declarat Nistor sâmbătă seara.

Conform surselor Edupedu.ro, pe lângă afectarea vechimii angajaților care intră în grevă după intrarea în vigoare a ordonanței, ar putea fi afectată și participarea la Definitivat pentru tinerii profesori. Aceștia, prin participarea la grevă, ar putea să nu mai facă vechimea necesară pentru a putea participa la examenul de definitivare în Învățământ.
Niciun oficial guvernamental nu a atras atenția asupra modificărilor și asupra impactului acestora. Nici Ligia Deca, ministra Educației, nici Marius Budăi, inițiatorul OUG și ministrul Muncii și nici premierul Nicolae Ciucă nu au avertizat asupra impactului modificărilor legislative pentru conflictele de muncă, în timpul conflictului de muncă deschis în Educație.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...