spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăLocal BTPolițistul reținut de procurori a fost plasat în arest la domiciliu. Ce...

Polițistul reținut de procurori a fost plasat în arest la domiciliu. Ce acuzații i se aduc

Agentul de poliţie din cadrul Biroului de Investigaţii Criminale Botoşani, care a fost reţinut marți (n.r. – 6 iunie a.c.) de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani pentru presupuse fapte de corupție, a ieșit din arestul poliției. În schimb, el fost plasat în arest la domiciliu. Măsura a fost dispusă astăzi de magistrații Tribunalului Botoșani, care au respins propunerea de arestare preventivă formulată de anchetatori. Prin urmare, agentul de poliție Marius Dorin Bărdiță nu are voie să părăsească domiciliul decât cu încuviințarea instanței și nu are voie să comunice cu mai multe persoane stabilite de instanță printre care alți doi suspecți și o serie de martori nominalizați. Decizia nu este definitivă și poate fi contestată la Curtea de Apel.

Marți, ofițerii de poliție judiciară ai Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoşani, sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani, au pus în executare trei mandate de percheziție domiciliară. Ținta a fost agentul de poliție Marius Dorin Bărdiță, bănuit de comiterea mai multor infracțiuni. Una dintre perchezții a avut loc la sediul Poliției Municipiului Botoșani – Biroul de Investigații Criminale, în biroul în care își desfășura activitatea agentul de poliție judiciară, și două la imobile aparținând aceluiași agent de poliție situate pe raza municipiului Botoșani.

Potrivit anchetatorilor, polițistul ar fi bănuit de infracțiuni de corupție respectiv abuz în serviciu și divulgarea informațiilor secrete de serviciu sau nepublice. Astfel, în cursul lunii ianuarie a.c., polițistul ar fi a acceptat promisiunea de dare de mită făcută de către o persoană fără calitate specială, suspect în cauză, care i-ar fi oferit o sumă de bani, cu privire la cercetările unei fapte de natură penală, respectiv furtul unui telefon mobil pe care aceasta a sesizat-o. Din cercetări a rezultat faptul că, în aceste împrejurări, agentul de poliție nu și-a îndeplinit atribuțiile de serviciu.

Totodată, în perioada noiembrie 2022 – mai 2023, agentul de poliție ar fi furnizat unui jurnalist de la o publicație locală, informații secrete de serviciu sau nepublice, informații care, ulterior, au fost publicate în articole de presă, fiind afectate interesele și activitatea Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani. Totodată, în aceeași perioadă i-a divulgat unei alte persoane, fără calitate specială, faptul că este cercetată în cadrul mai multor dosare penale ce se află pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoșani.

Anchetatorii susțin că cercetările vizează alte două persoane, fără calitate specială, bănuite de dare de mită și complicitate la dare de mită. Ancheta a fost demarată în urma unor investigații derulate de ofițerii Direcției Generale Anticorupție – Serviciul Județean Anticorupție Botoșani, iar pe parcursul anchetei s-a beneficiat de sprijinul Direcției Operațiuni Speciale. Totodată, perchezițiile organizate marți s-au derulat cu sprijinul lucrătorilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Botoșani.

Cercetările continuă sub coordonarea procurorilor Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoșani, iar până la pronunțarea unei sentințe definitive agentul de poliție beneficiază de prezumția de nevinovăție.

În vârstă de 46 de ani, Marius Dorin Bărdiță s-a angajat în structurile de poliție din sursă externă, în vara lui 2016. Inițial, el a lucrat ca agent de ordine publică la Postul de Poliție Românești, după care s-a transferat la Biroul de Investigații Criminale din cadrul Poliției municipiului Botoșani. În urma punerii în mișcare a acțiunii penale împotriva sa, el a fost suspendat din funcție.

În mai 2016, Inspectoratul General al Poliţiei Române a scos la concurs 50 de posturi de agenţi de poliţie în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani pentru angajare din sursă externă.Toate funcțiile scoase la concurs erau în mediul rural, la posturile de poliție comunale. 555 de botoşăneni s-au înscris atunci în cursă, însă numai 133 au promovat toate probele, restul fiind eliminaţi pe parcurs. În ciuda concurenţei acerbe, un singur post de agent a rămas neocupat, de la postul de poliţie Păltiniş, unde toţi candidaţii înscrişi au fost respinşi.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...