vineri, aprilie 19, 2024
AcasăLocal BTMonument dezvelit cu o ceremonie impresionantă (video)

Monument dezvelit cu o ceremonie impresionantă (video)

Comuna Hlipiceni a fost, joi, martora unei ceremonii solemne, o întrunire de o importanță deosebită pentru comunitatea locală.

Un monument impresionant, dedicat eroilor neamului românesc căzuți pe câmpul de luptă în primul și al II-lea Război Mondial, a fost dezvelit în centrul comunei, într-o ceremonie la care au participat oficialități județene, reprezentanți ai Administrației Prezidențiale și ai Patriarhiei Române, precum și parlamentari și reprezentanți ai partidelor politice.

Inițiativa ridicării monumentului a aparținut Preacuviosului părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare al comunei, care a fost sprijinit în demersul său de Primăria Hlipiceni. Sculptura impresionantă a fost realizată de către talentatul artist Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova.

Slujbă religioasă de sfințire

După emoționanta ceremonie de dezvelire, a urmat o slujbă religioasă de sfințire, care a adus în lumina credinței sacrificiul eroilor. Numele celor căzuți pentru patrie au fost evocate de elevii Colegiului Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, într-un apel solemn al eroilor comunei Hlipiceni.

Evenimentul a continuat cu un moment de recunoaștere și apreciere a veteranilor de război. Președintele Klaus Iohannis a conferit Ordinul „Virtutea Militară” în grad de Cavaler, cu însemn de pace, colonelului în retragere Traian Molie, maiorului în retragere Neculai Amariei-Vieriței, maiorului în retragere Emil Moisii și maiorului în retragere Ioan Șcarlii. Această distincție remarcabilă a fost acordată în semn de recunoaștere pentru serviciile deosebite aduse României în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, pentru demnitatea și conduita exemplară pe parcursul întregii cariere profesionale și pentru devotamentul față de țară și credință.

Diplomă primită de veteranii de război

În cadrul evenimentului, veteranii de război prezenți au primit și diploma „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt” din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei. De asemenea, preotul Ciprian Grădinaru, cunoscut și sub numele de „chirurgul sufletelor”, a primit din partea mitropolitului Moldovei și Bucovinei, IPS Teofan, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei, în semn de prețuire și binecuvântare pentru contribuția sa deosebită la promovarea culturii creștine. Aceeași distincție a fost conferită primarului Gheorghe Marian Luchian și viceprimarului Marian Șcarlii din Hlipiceni. Cei patru veterani de război au fost, de asemenea, onorați cu diplome de excelență din partea Asociației Cultul Eroilor „Regina Maria” Botoșani.

Ceremoniile s-au încheiat cu o impresionantă defilare a gărzii de onoare, formată din militari ai Unității Speciale de Gardă de Onoare și Protecție Instituțională București, Școlii Militare de Subofițeri de Jandarmi „Petru Rareș” Fălticeni și elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc, însoțiți de fanfara Brigăzii 15 Mecanizate „Podu Înalt” din Iași.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...