miercuri, aprilie 30, 2025
AcasăLocalPromisiune de campanie cu miză înaltă. Anamaria Gavrilă o propune la CCR...

Promisiune de campanie cu miză înaltă. Anamaria Gavrilă o propune la CCR pe judecătoarea care a sfidat decizia de anulare a alegerilor

Anamaria Gavrilă, șefa Partidului Oamenilor Tineri (POT), face un anunț surprinzător în plină campanie electorală: dacă va câștiga alegerile prezidențiale, o va propune judecătoare la Curtea Constituțională pe Lăcrămioara Axinte, cunoscută pentru rolul jucat în controversata „Operațiune Turul 2 înapoi”.

Lăcrămioara Axinte a devenit o figură centrală în valul de reacții generate de decizia Curții Constituționale a României (CCR), care în decembrie 2024 a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale. Ea i-a îndemnat public pe români să conteste această hotărâre în instanțele din țară. „A fost cea care i-a îndemnat pe români să conteste la instanțele din țară decizia CCR privind anularea alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024”, a declarat Anamaria Gavrilă.

Declarația liderului POT poate fi citită ca o promisiune cu tentă electorală, destinată în special electoratului izolaționist: „Mă votați pe mine, Axinte ajunge la CCR”. Totuși, drumul către Palatul Cotroceni este aglomerat – Gavrilă trebuie să-i învingă mai întâi pe alți candidați cu notorietate.

Între timp, la Curtea de Apel Ploiești, instanța s-a pronunțat în două dintre cele trei dosare în care cetățeni au solicitat anularea Hotărârii nr. 32 a CCR. Aceasta este decizia prin care a fost invalidat primul tur al prezidențialelor. Curtea a respins ambele cereri ca inadmisibile, motivând lipsa de competență.

„Soluționate prin admiterea excepției necompetenței generale și respingerea cererilor ca inadmisibile”, au explicat reprezentanții instanței, referindu-se la dosarele 292/42/2024 și 299/43/2025.

Un al treilea dosar, cu numărul 297/42/2025, este încă pe rol la aceeași secție de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel Ploiești. Aici, instanța urmează să se pronunțe.

Ce înseamnă numirea unui judecător la Curtea Constituțională

Curtea Constituțională a României (CCR) este garantul respectării Constituției. Este formată din nouă judecători, numiți pentru un mandat de 9 ani, fără posibilitatea reînnoirii. Trei dintre aceștia sunt desemnați de Președintele României, trei de Senat și trei de Camera Deputaților.

Numirea unui judecător la CCR de către Președinte presupune ca acesta să fie în funcție și să aibă un mandat activ în acel moment. În cazul Anamariei Gavrilă, promisiunea de a o propune pe Lăcrămioara Axinte la Curte este condiționată de câștigarea mandatului prezidențial, ceea ce este puțin probabil.

Judecătorii CCR trebuie să îndeplinească anumite criterii – să aibă studii juridice superioare, o vechime de minimum 18 ani în domeniul juridic și o reputație profesională ireproșabilă.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer fragmentat
19.4 ° C
19.6 °
19.4 °
45 %
3.6kmh
52 %
mie
23 °
J
22 °
vin
19 °
S
24 °
D
28 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când nerăbdarea-i mare, sfâșii pachetul imediat ce l-ai primit, că nu ambalajul e important.

EDITORIAL

Recentul proiect de lege (aprilie 2025) privind eliminarea pensiilor speciale nu reprezintă altceva decât o dovadă în plus că în România normalitatea nu face...

EPIGRAMA ZILEI

La balamuc tv niște niște ciudate Zilnic ne spun, vărsând pe post mânia Că România e-n realitate Cum e Realitatea-n România... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...