Un cutremur puternic, explozie la o centrală termică, incendiu amenințător, un accident rutier grav și chiar o tentativă de furt – toate acestea s-au desfășurat într-un singur loc, într-un interval de 24 de ore.
Din fericire, a fost doar un exercițiu amplu de intervenție în situații de urgență, desfășurat la Centrul de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton.
Scenariul a presupus producerea unui cutremur devastator, cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter, în zona seismică Vrancea, resimțit până în județul Botoșani. În urma acestuia, 12 clădiri din zona metropolitană a municipiului Botoșani au fost distruse sau grav avariate, iar 26 de persoane au fost surprinse sub dărâmături.
O explozie la centrala termică a sediului administrativ al centrului de agrement a declanșat un incendiu violent, cu pericol de extindere la un rezervor de combustibil și la pădurea din apropiere. Situația s-a complicat și mai mult când, în timpul intervențiilor, a fost descoperit un proiectil rămas neexplodat din timpul conflictelor armate, aflat în apropierea zonei afectate.
Tensiunea a fost alimentată și de un accident rutier provocat de un bărbat care încerca să părăsească zona cu mașina, accident în care au fost implicate două autoturisme. În același timp, o persoană a profitat de haosul creat pentru a încerca să sustragă bunuri dintr-o locuință distrusă, însă a fost prinsă în flagrant.
Exerciţiu complex organizat de ISU Botoşani
Toate aceste evenimente au făcut parte dintr-un exercițiu complex organizat de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Nicolae Iorga” al Județului Botoșani, împreună cu mai multe structuri județene. Pentru gestionarea situațiilor, a fost activat Planul Roșu de Intervenție, iar echipele de căutare-salvare, SMURD și celelalte forțe de intervenție au acționat ca într-o situație reală: au fost extrase victime, acordat primul ajutor și transportați răniții la spitale.
„Am dispus organizarea unei tabere de sinistrați pe terenul de sport al obiectivului. Aceasta este compusă din punctul de primire, evidență și repartiție a sinistraților, punctul de triaj și prim ajutor, punctul de distribuire a ajutoarelor, depozitul pentru bunurile sinistraților, sectorul de cazare, infirmerie/punctul medical și izolatorul, depozitul de alimente și bucătăria, sala de mese, rezerva de apă potabilă și sectorul tehnic”, a declarat prefectul județului, Dan Nechifor, care a participat la această testare în calitate de președinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență.
Pentru asigurarea ordinii publice și imobilizarea persoanei care încerca să fure bunuri, jandarmii au intervenit, însoțiți și de un echipaj canin. Polițiștii au asigurat fluidizarea traficului și siguranța publică pe timpul desfășurării exercițiului.
Echipa pirotehnică a ISU Botoșani a constatat că proiectilul descoperit avea atașat un dispozitiv improvizat și a solicitat sprijinul specialiștilor de la Direcția Regională de Informații Moldova Nord, care au reușit să înlăture pericolul.
În total, 56 de persoane, dintre care 16 copii, au fost evacuate și cazate temporar, rămânând fără locuință în urma „cutremurului” și a replicilor acestuia.
A fost asigurată şi monitorizare aeriană
Exercițiul a implicat toate structurile cu atribuții în situații de urgență, de la pompieri, polițiști, jandarmi, personal medical, până la specialiști din cadrul Direcției de Sănătate Publică și ai Inspectoratului de Stat în Construcții.
Monitorizarea aeriană a fost realizată de reprezentanții Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” din București, cu ajutorul unei drone care a transmis imagini în timp real către Punctul de Comandă Mobil.
„Succesul unei astfel de misiuni nu se bazează doar pe eforturile pompierilor, ci și pe colaborarea strânsă cu celelalte structuri de intervenție. Mulțumim tuturor celor implicați și Centrului de Agrement „Codrii de Aramă” Agafton care ne-a sprijinit în organizarea acestui exercițiu”, au transmis organizatorii.
Acest exercițiu de amploare a testat capacitatea de reacție a instituțiilor locale în fața unui scenariu de criză majoră, demonstrând cât de importantă este cooperarea între structurile de intervenție pentru salvarea de vieți omenești.