Penitenciarul Botoșani a ajuns sub lupa Europei. Spațiile de deținere au ajuns să fie măsurate cu ruleta.
Membri ai Comitetului European pentru Prevenirea Torturii și a Pedepselor sau Tratamentelor Inumane sau Degradante (CPT) au descins, în aceste zile, la Penitenciarul Botoșani, într-o acțiune de verificare riguroasă a condițiilor de detenție. Alături de închisorile din Iași și Craiova, unitatea din nordul Moldovei a fost una dintre primele vizate în cadrul misiunii oficiale.
Ce verificări au fost făcute
Oficialii europeni nu au venit doar în vizită de curtoazie, ci echipați cu instrumente de măsură și translator. Potrivit unor surse din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP), membrii CPT au verificat dacă deținuții beneficiază de spațiul minim prevăzut de normele europene – patru metri pătrați de persoană. Pentru a se asigura că standardul este respectat, mai multe celule au fost măsurate cu ruleta, chiar de către inspectorii UE.
Nu este prima dată când Comitetul de la Strasbourg își îndreaptă atenția asupra închisorilor din România. Ultima vizită a avut loc în 2021, în plină pandemie de COVID-19, iar concluziile de atunci au fost îngrijorătoare. În raportul oficial, CPT semnala „celulele dărăpănate și saltele și lenjerie de pat uzate și infestate cu ploșnițe și gândaci”, dar și lipsa accesului la apă caldă, supraaglomerarea și încălzirea insuficientă pe timpul iernii.
Reprezentanții CPT s-au întors acum să verifice dacă aceste probleme au fost remediate. Dacă în cazul Penitenciarului Craiova, surse din ANP spun că „cele mai multe dintre nereguli ar fi fost lăsate așa cum erau”, întrucât unitatea urmează să fie demolată, la Botoșani controlul a fost amănunțit, cu accent pe condițiile de viață și tratamentul aplicat deținuților. Aici, însă, urmează să fie date în funcțiune noi spații de deținere, construite conform normelor europene.
Condamnaţi audiaţi cu translator
Verificările nu s-au oprit doar la spațiul din celule. Au fost audiați mai mulți condamnați, cu ajutorul unui translator, pentru a li se asculta direct nemulțumirile sau posibilele sesizări privind abuzurile. Deși nu au fost chestionați și deținuți celebri precum Gheorghe Dincă sau Konstantinos Passaris, care își execută pedepsele în alte unități, interesul inspectorilor pentru respectarea drepturilor tuturor deținuților a fost evident.
După ce își vor încheia misiunea la Botoșani, Iași și Craiova, membrii Comitetului vor continua seria de inspecții în alte penitenciare din țară, dar și în centrele de arest preventiv ale Poliției Române. Miza este clară – aducerea condițiilor din detenție la standardele europene și eliminarea oricăror forme de tratament inuman sau degradant.
Controlul de la Botoșani marchează astfel un nou episod din seria de evaluări ale sistemului penitenciar românesc, o acțiune care, spun surse din interior, urmăresc modul în care România își gestionează infrastructura de detenție și respectarea drepturilor omului.