La marginea de nord a țării, unde harta pare că se termină în câmpuri, păduri și drumuri neasfaltate, se află satul Ichimeni.
Aici, la peste 50 de kilometri de municipiul Botoșani, trăiesc mai puțin de o sută de suflete, majoritatea vârstnici, uitați parcă de vremuri și de conducători vremelnici.
Astăzi a fost zi de vot. Un drept pentru care alții au ieșit cândva în stradă. Se votează atât pentru președinte, dar și pentru funcția de primar al comunei Avrămeni. Fostul edil a decedat la începutul acestui an, iar acum localnicii își pun speranțele pentru un viitor mai bun.
Secție de vot: o școală abandonată de peste 30 de ani
În Ichimeni, exercițiul democratic se desfășoară într-o școală părăsită. De peste 30 de ani, clădirea n-a mai fost reparată. Ușa scârțâie, pereții stau să cadă, iar geamurile se bălăngăne a neputință. În loc de apă curentă – un lighean. În loc de grup sanitar – o toaletă în fundul curții. “La secția numărul 155 Ichimeni sunt înscrise 94 de persoane pe listele permanente. Până acum au votat 10, împreună cu membrii secției. Din păcate, nimeni nu este vinovat, din păcate cei care sunt la conducere trebuiau să se ocupe, noi nu avem nicio vină, ne-am prezentat aici. Am fost surprinși când am văzut cum arată”, a precizat Diana Cojocariu, președinte secție de votare.
Vot cu speranță, dar și cu resemnare
Primii alegători au ajuns la secție încă de dimineață. Mulți dintre ei s-au mirat că cineva s-a obosit să cosească iarba din curte, pentru ca ei să poată ajunge până la ușa școlii. Oamenii din Ichimeni votează nu doar pentru preşedintele ţării, dar şi pentru postul de primar, care s-a vacantat în urma decesului fostului edil. “Noi votăm la primar, la președinte n-ai cu cine… Pentru primar găsim noi. Clădirea mi se pare foarte bună. De 30 de ani n-au reparat-o. Vorbim numai de bătrâni. Cum să urce pe treptele acestea?! Spune și tu. Nu face nimeni nimic. Când alegi, când ajung în funcții nu mai ies patru ani din primărie. Nu numai la noi, așa-i toată țara. Când speranțe mor dureri se nasc, nu?!”, a spus unul dintre bătrânii din sat.
Ichimeni: fără apă, asfalt sau iluminat public
Chiar dacă sunt în anul 2025, oamenii îşi doresc lucruri care sunt banalităţi pentru orice alt cetăţean al Uniunii Europene. “De la viitorul primar mi-aș dori ca drumul să fie asfaltat, să avem și noi un pic cât de cât… să fie mai bine, să fie apă, să avem iluminat public în sat. Poate o să dea Dumnezeu să ne facă apa și vom avea apă. Apa, apa, n-avem apă. Uite, eu car de aici apă tocmai la o bunică în partea cealaltă, are 93 de ani. Să fie bine, cum să vă zic, să aibă grijă de satul nostru. Și noi suntem trecuți acolo la comună, nu doar ăștia așa. Poate o fi mai bine. Sperăm, mna. De la viitorul președinte ne dorim să fie o țară unită”, a spus Liliana Dascălu.
Ichimeni, 2025: democrație fără asfalt, speranță în ciuda uitării
Dezamăgiţi, localnicii din Ichimeni spun că vor vota pentru un primar, dar nu şi pentru preşedintele ţării, după toate scandalurile şi jocurile de culise din politica de pe malurile Dâmboviţei. Nici în primar nu au mai mari speranţe, spunând că edilii se fac nevăzuţi în birouri şi ies o dată la patru ani. “O să mergem la vot, dar mai încolo. A zis că vine un vecin de aici de la deal să mă ia când vine el s-a dus până la Avrămeni. Și am ieșit aici la poartă ca să-l aștept. N-am văzut pe niciun candidat la primărie, doar acasă stau toată ziua, dar n-am văzut”, a spus Mariana Răileanu.
În Ichimeni, democrația mai are mult până la asfalt. Dar chiar și așa, într-o școală fără copii și cu pereți crăpați, 94 de oameni încă speră. Că votul lor contează. Că satul lor nu va mai fi uitat. Că, într-o zi, cineva va trece și pe aici… nu doar la alegeri.