marți, mai 6, 2025
AcasăPrima PaginăȘpagă cu pavele la Coșula. Favoruri promise în schimbul materialelor pentru un...

Șpagă cu pavele la Coșula. Favoruri promise în schimbul materialelor pentru un consilier local

În aceeași zi în care românii și-au ales președintele, locuitorii comunei Coșula au fost chemați din nou la urne pentru a-și desemna primarul. Asta deoarece fostul edil, Mircia Acatrinei, a murit la scurt timp după ce câștigase alegerile din vara anului 2024.

În cele nouă luni de interimat, comuna a fost condusă de viceprimarul Neculai Șchiopu, care a fost și candidatul PSD la alegerile locale desfășurate pe 4 mai 2025.

Procurorii anticorupție îl acuză pe viceprimarul comunei Coșula că a cerut mită sub forma unor materiale de construcții, nu pentru el, ci pentru un influent consilier local. În ciuda faptului că se afla sub control judiciar, Șchiopu a obținut victoria.

Anchetă DNA înainte de campania electorală

Pe 7 aprilie, cu aproximativ o lună înainte de alegeri, acesta fusese pus sub acuzare de DNA pentru luare de mită. Totuși, până la o decizie finală a instanței, legea îi garantează prezumția de nevinovăție.

Cât despre gradul de informare al localnicilor, e discutabil — mulți nu știau exact ce i se reproșează lui Șchiopu sau în ce context s-ar fi produs faptele. Rămâne de văzut dacă alegerea lor a fost una conștientă sau nu.

Șpagă negociată în biroul omului de afaceri

Ancheta DNA arată însă că anul trecut, la scurt timp după ce a preluat frâiele comunei din postura de viceprimar, Neculai Șchiopu a ajuns în biroul omului de afaceri Marcel Bârsan.

Investigațiile procurorilor scot la lumină o negociere de șpagă purtată cu calm și siguranță între viceprimarul comunei și omul de afaceri într-un aranjament care ar fi putut părea, pentru un observator neatent, doar o discuție de afaceri banală.

În realitate, era vorba de practici de corupție vechi de când administrația – favoruri politice, influență în spatele ușilor închise și o mită care n-a fost cerută în bani, ci în pavele și materiale de construcții.

Pavele în loc de bani pentru influență politică

Potrivit Direcției Naționale Anticorupție, „trocul” ar fi fost pus la cale pe 1 octombrie 2024. În acea zi, spun procurorii, viceprimarul ar fi pretins de la omul de afaceri nu bani, ci materiale pentru construcții – pavele în valoare de peste 30.000 lei, dar și tencuială și rigips, într-o cantitate rămasă nedeclarată cu exactitate.

Miza nu era o favoare personală. Potrivit anchetatorilor, Șchiopu ar fi cerut ca materialele să fie livrate „pentru altul” – adică pentru un consilier local din Coșula și membru marcant al unei alte formațiuni politice.

Această nuanță e importantă – mita nu era pentru buzunarul viceprimarului, ci pentru a alimenta o relație de influență locală, consolidând o alianță cu o persoană care are greutate în Consiliul Local și în comunitatea locală – PSD având 4 consilieri locali, iar cealaltă formațiune politică 5.

În schimb, viceprimarul ar fi urmat să își folosească influența pentru ca firma lui Bîrsan să fie avantajatată în procedurile pentru realizarea unei investiții publice – sistemul de distribuție gaze naturale în comună.

Tăcere în fața procurorilor DNA

Intrați pe fir, procurorii DNA – Serviciul Teritorial Suceava au dispus, pe 25 martie 2025, efectuarea în continuare a urmăririi penale împotriva viceprimarului, sub acuzația de luare de mită. Era de „Buna Vestire”.

Cazul arăta o dinamică mai sofisticată decât clasicele șpăgi cash. În loc de bani, se cer acum materiale. În loc de interes personal, se joacă o carte politică. O formă de mită indirectă, dar tot ilegală.

Descinderi și percheziții

Totul a ieșit la iveală pe 7 aprilie, când procurorii DNA au descins în județ, inclusiv în comuna Coșula.

„La data de 01 octombrie 2024, în legătură cu îndeplinirea atribuțiilor de serviciu privind derularea unui contract de lucrări publice în comuna Coșula, județul Botoșani, inculpatul Șchiopu Neculai, în calitatea menționată, ar fi pretins de la inculpatul B.V.M., administrator de fapt al societății comerciale care executa contractul respectiv, remiterea, pentru altul, a unor materiale de construcții în valoare de peste 30.000 lei”, s-a menționat într-un comunicat oficial de presă emis de DNA.

Tăcere în fața procurorilor

Audiat, Neculai Șchiopu a făcut uz de dreptul la tăcere. Ulterior, el a fost plasat sub control judiciar pentru 60 de zile. Potrivit unor surse judiciare, care au dorit să-și păstreze anonimatul, anchetatorii dețin mut mai multe probe care demonstrează cele întâmplate. Cazul Coșula nu este însă o excepție, ci o oglindă a modului în care se poate negocia în localitățile mici. În spatele unor promisiuni de modernizare se ascund deseori înțelegeri care nu au nimic de-a face cu binele comunității.

A fost anchetat, dar a câștigat alegerile

Deși vizat de o anchetă penală pentru luare de mită, Neculai Șchiopu a mers înainte în cursa electorală și a obținut o victorie clară în alegerile locale. Pe 4 mai, alegătorii din comuna Coșula i-au acordat încrederea prin vot, iar rezultatul a fost fără echivoc – 712 voturi, reprezentând 64,14% din totalul sufragiilor exprimate.

Prezumția de nevinovăție de care se bucură în fața legii l-a ajutat să-și continue campania fără restricții, iar susținerea primită la urne arată că electoratul nu a fost descurajat de investigațiile în curs.

După anunțarea rezultatelor, Șchiopu a transmis un mesaj de mulțumire locuitorilor, promițând să își exercite mandatul de primar cu „demnitate și respect” și reafirmând angajamentele asumate în campanie. El a declarat că va fi „primarul tuturor, indiferent de opțiunea exprimată la urne”.

Până la pronunțarea unei sentințe definitive, viceprimarul devenit acum primar beneficiază de prezumția de nevinovăție. Rămâne de văzut dacă cele întâmplate în toamna lui 2024 l-au ajutat să ajungă pe scaunul de edil sau nu.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
14.4 ° C
14.4 °
12.6 °
73 %
2.9kmh
100 %
mar
16 °
mie
12 °
J
11 °
vin
11 °
S
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În sfârșit s-au făcut secții de votare pentru cei care nu mai sunt printre noi, dar încă sunt în registrul electoral.

EDITORIAL

Când justiția începe să miroasă a tocmeală, ceva e profund stricat în sistemul care ar trebui să fie stâlpul dreptății într-o societate. Ultimul caz...

EPIGRAMA ZILEI

E ziua-n care Nu scot mașina din parcare Pentru că un neterminat De vreo trei ore m-a blocat...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...