O greșeală de tehnoredactare a fost suficientă pentru ca un contract de închiriere să fie prelungit, deși autoritățile intenționau exact contrariul. Este vorba despre un spațiu din Centrul Vechi, închiriat de Asociația Județeană a Organizatorilor de Evenimente Botoșani, contract care a expirat la finalul lunii martie.
Deși raportul Serviciului Patrimoniu era clar – nu se recomandă prelungirea închirierii, întrucât asociația nu a desfășurat activități în parteneriat cu Primăria – hotărârea Consiliului Local adoptată pe 29 aprilie a inclus, din greșeală, aprobarea prelungirii cu încă trei ani a contractului de închiriere, semnat în 2014 și prelungit succesiv până în martie 2025.
Liberalii au cerut retragerea proiectului
Consilierii locali au revenit asupra deciziei în ultima ședință. Cu toate aceste, liberalii s-au opus, înaintând un amendament prin care se cerea retragerea proiectului.
„Părerea mea este că acest subiect reprezintă o deosebită importanță pentru botoșăneni și pentru copiii acestora. Proiectul ar trebui introdus și în ședința ordinară pentru a putea asculta și punctul de vedere a celor implicați direct în organizarea evenimentelor de această natură în municipiul Botoșani”, a declarat consilierul PNL Andrei Amos.
„Aș putea să vă aduc un dosar consistent”
Un reprezentant al Asociației prezent la ședință a susținut că instituția a avut activitate intensă și chiar colaborări cu municipalitatea.
„O să vă prezint doar câteva dintre evenimentele pe care domnul Gherase susține că nu le-a efectuat Asociația Organizatorilor de Evenimente. Unul foarte mare a fost în 2020, Asociația a organizat, în parteneriat cu primăria, primul spectacol din Botoșani al Filarmonicii, împreună cu Holograf și ceilalți invitați. Un alt mare eveniment este Festivalul Național de Muzică „Seri melancolice eminesciene”. (…) Toate aceste realizări, dar și altele le-am anexat în Memoriu, aș putea să vă aduc un dosar consistent cu realizările copiilor din această Asociație. (…) Privilegiați de această închiriere sunt copiii de la Asociație cu care noi lucrăm”, a explicat Paul Ciprian Mihai, reprezentant al Asociației.
În replică, primarul Cosmin Andrei susține că „au fost solicitări din partea ONG-urilor pentru a avea sediu și activități în Centrul Istoric, despre acest spațiu vorbim. Cu toți ați spus că vreți să revitalizăm Centrul Istoric până când ajungem la un proiect care presupune ori o achiziție ori o asociație supărată care vine spre dumneavoastră și atunci o susțineți cu toată tăria”.
„O asociație care, împreună cu alte asociații, deține Casa de Cultură a Tineretului”
Edilul a continuat, aducând în atenție situația actuală a spațiilor deja ocupate de această asociație și modul în care sunt gestionate.
„O asociație care, din câte știu eu, încasează taxe de la părinți pentru diverse activități, o asociație care, împreună cu alte asociații, deține Casa de Cultură a Tineretului, unde sunt spații închiriate către diverși privați (…) și unde am plătit și noi chirie pentru Teatrul Mihai Eminescu. Cu alte cuvinte, spațiile sunt închiriate dintr-un patrimoniu care ar putea foarte bine destinat pentru genul acesta de activități, iar spațiile primăriei să le dăm fundațiilor care în ultima vreme nu au avut activități pentru comunitatea botoșăneană, au activat mai mult în județ”, a spus Cosmin Andrei.
Într-un final, aleșii locali au aprobat modificarea hotărârii, eliminând articolul problematic și refuzând prelungirea contractului.