luni, mai 12, 2025
AcasăPrima PaginăȘedință de criză. Autoritățile decid măsuri urgente după dezvăluirile șocante din azilul...

Ședință de criză. Autoritățile decid măsuri urgente după dezvăluirile șocante din azilul groazei de la Dorohoi (VIDEO)

În urma scandalului izbucnit la Centrul de Îngrijire și Asistență pentru Persoane Adulte cu Dizabilități „Casa Elena” din Dorohoi, autoritățile județene au fost nevoite să se mobilizeze de urgență.

Convocat de prefectul județului, Dan Nechifor, Colegiul Prefectural a fost nevoit să adopte un plan de intervenție concret pentru protejarea persoanelor vulnerabile.

Convocată de prefectul Dan Nechifor, întâlnirea a reunit reprezentanți ai principalelor instituții de control și autorități locale, printre care AJPIS, DGASPC, DSP, autorități sanitare și Primăria Dorohoi.

Subiectul central – găsirea de soluții rapide pentru relocarea celor aproximativ 70 de beneficiari ai centrului închis și stabilirea unui mecanism coerent de prevenție și reacție în cazuri similare.

Relocare de urgență și soluții temporare

Prefectul județului Botoșani a anunțat că prioritatea zero este mutarea în siguranță a beneficiarilor din centrul privat „Casa Elena”, închis în urma unor controale ce au relevat abuzuri grave.

În lipsa unor locuri disponibile în alte centre acreditate, autoritățile iau în calcul cazarea temporară a persoanelor afectate în Spitalul Municipal Dorohoi, unde există 25 de paturi disponibile. Trei persoane sunt deja internate, având probleme medicale ce impun supraveghere constantă.

„În condițiile în care nu vom reuși relocarea, cu siguranță vom fi ajutați de domnul primar cu cele 25 de paturi de la Spitalul Municipal Dorohoi. Vom face cu siguranță mai multe ședințe extraordinare ale Colegiului Prefectural pe teme de interes pentru județul Botoșani, cum este și această temă, a asistenței sociale și de protecție a persoanelor vulnerabile și vârstnice”, a declarat prefectul Dan Nechifor.

Infrastructură teoretic suficientă, dar cu funcționare deficitară

Județul Botoșani dispune, potrivit prefectului, de 60 de centre de zi și 84 de centre rezidențiale pentru vârstnici, dintre care o parte funcționează în regim privat. Însă, deși cifrele ar sugera că nevoile sunt acoperite, în realitate, aceste centre fie nu funcționează la capacitate, fie nu asigură serviciile esențiale în regim de opt ore pe zi, așa cum prevede legea.

„Dacă aceste centre de zi ar funcționa în regim de opt ore, ar fi cunoscute real nevoile și afecțiunile persoanelor vârstnice, iar multe probleme ar putea fi prevenite înainte de a ajunge în centrele rezidențiale cu boli cronice”, a explicat Nechifor.

AJPIS – echipe mobile pentru îngrijire la domiciliu și anchete interne

În cadrul ședinței, Diana Geanina Pelinescu, directorul executiv al Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, a anunțat formarea unei echipe integrate care să ofere îngrijire la domiciliu pentru persoanele vulnerabile, pentru a evita instituționalizarea. Această măsură este gândită ca o alternativă viabilă la centrele rezidențiale, în special în mediul rural.

„Vom întocmi o echipă integrată care să ofere servicii la domiciliu persoanelor aflate în vulnerabilitate pentru a nu mai fi nevoie ca acestea să fie strămutate. Aceasta ar fi una dintre soluțiile pe care AJPIS le prevede pentru a evita astfel de situații găsite la Centrul din Dorohoi”, a declarat Pelinescu.

Totodată, ea a confirmat că inspectorii care au efectuat controale anterioare la „Casa Elena” și nu au semnalat problemele existente sunt în prezent supuși unei anchete disciplinare.

Asta deoarece instituția a realizat un control cu o lună înainte de descoperirea faptelor, iar atunci totul era în regulă. Este drept, pavilionul neautorizat este ridicat pe un teren proprietate privată și nu au existat sesizări cu privire la activitățile ilegale.

DGASPC și o nouă paradigmă socială

Alexandru Colbu, director adjunct al DGASPC Botoșani, a detaliat schimbările legislative care limitează capacitatea de intervenție a direcției în astfel de cazuri.

Potrivit Legii 7/2022, instituționalizarea adulților cu dizabilități trebuie să fie ultima opțiune, statul promovând în schimb dezinstituționalizarea și reintegrarea în familie sau comunitate.

„Paradigma din sistemul adultului cu dizabilități s-a schimbat, avem o nouă strategie, avem o nouă lege. Accentul se pune pe dezinstituționalizare, pe servicii acordate în comunitate sau în familie”, a precizat Colbu.

Acesta a subliniat că Uniunea Europeană oferă linii de finanțare pentru dezvoltarea acestor servicii, dar fondurile sunt limitate și birocrația îngreunează accesul autorităților locale.

În acest context, DGASPC a propus ca toate centrele private să aibă un plan de urgență licențiat, iar monitorizarea beneficiarilor relocați să fie realizată de primării pe o perioadă de minimum doi ani.

Primăria Dorohoi – eforturi locale, dar resurse limitate

Primarul municipiului Dorohoi, Dorin Alexandrescu, a prezentat stadiul actual al serviciilor sociale din oraș.

Potrivit edilului, la Dorohoi funcționează o unitate de îngrijire la domiciliu cu 60 de beneficiari, iar în curs sunt două proiecte europene – unul pentru un centru multifuncțional și altul pentru un nou spațiu destinat persoanelor cu dizabilități.

„Din punctul de vedere al asistenței sociale la Dorohoi s-au făcut eforturi deosebite și așa cum bine se spunea aici, din persoanele care erau la acel centru privat 18 erau de pe raza municipiului Dorohoi, iar restul erau din alte zone”, a precizat Alexandrescu. Totuși, cei din cadrul primăriei ar fi trebuit să știe ce se întâmplă acolo întrucât o parte dintre beneficiari fuseseră plasați în urma evaluărilor făcute de personalul Serviciului de Asistență Socială.

Azilul groazei – ce a descoperit ancheta

Tot scandalul a pornit de la sesizarea familiei unei femei decedate în condiții suspecte. Polițiștii au descins la centrul „Casa Elena” și au găsit beneficiari cazați într-un corp secundar, fără autorizație, în condiții insalubre.

S-a deschis un dosar penal „in rem” pentru omor, dar și pentru evaziune fiscală și trafic de substanțe toxice. Clădirea secundară funcționa ilegal, pe numele unei persoane fizice, nu al asociației.

DSP Botoșani a aplicat o amendă de 20.000 de lei și a retras autorizația sanitară. ANPC a sancționat centrul cu 45.000 de lei pentru blocul alimentar și a retras definitiv din consum produsele nesigure. AJPIS a retras licența centrului, a interzis activitatea entității timp de 3 ani și a aplicat o amendă de 80.000 de lei.

Concluzie – un sistem fragil, o urgență națională

Cazul de la Dorohoi nu este o excepție, ci un simptom al unui sistem social care suferă de lipsă de coordonare, fonduri insuficiente și implementare deficitară a legislației.

Ședința Colegiului Prefectural a oferit un plan de măsuri pe termen scurt, dar autoritățile recunosc că este nevoie de o reformă structurală pentru a proteja demnitatea și viața celor mai vulnerabili cetățeni.

Astfel, dacă România nu investește serios în prevenție, în servicii locale eficiente și în formarea personalului din asistența socială, centrele de tip „Casa Elena” vor continua să existe – iar tragediile vor continua să apară.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
13.5 ° C
13.5 °
13.5 °
61 %
2.5kmh
100 %
lun
13 °
mar
15 °
mie
15 °
J
19 °
vin
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Bine măcar că are telefon, că restul se rezolvă.

EDITORIAL

În pragul turului al doilea al alegerilor prezidențiale, România se află din nou într-un moment de cumpănă. Nu între două nume pe un buletin...

EPIGRAMA ZILEI

O întrebare încerc Să îți pun, confrate : Cum pot exista-ntr-un cerc …capete pătrate? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...