O polițistă din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Botoșani, dată afară după ce a participat la un eveniment organizat de Partidul Național Liberal, a câștigat în instanță procesul împotriva instituției. Judecătorii au decis că destituirea nu a fost legală, iar IPJ Botoșani este obligat acum să o reangajeze și să îi plătească toate salariile pierdute din ianuarie 2025 până în prezent.
Agent șef adjunct de poliție A.I.R. a fost sancționată cu destituirea din Poliție în octombrie 2024. Motivul – participarea, în afara orelor de program, la lansarea candidaturii liberalului Valeriu Iftime pentru funcția de președinte al Consiliului Județean Botoșani. Evenimentul a avut loc pe 5 aprilie 2024, la un restaurant din municipiu.
Această participare a fost considerată o abatere disciplinară, pe motiv că polițiștilor le este interzis, prin lege, să participe la evenimente politice. Pe baza acestei acuzații, șeful IPJ Botoșani a semnat dispoziția de destituire.
Polițista nu a acceptat decizia și a contestat sancțiunea. În paralel, a arătat că nu are alte venituri și că are în întreținere doi copii minori, fiind singurul sprijin al familiei – tatăl copiilor fiind grav bolnav și pensionat medical. În urma dezbaterilor, Tribunalul Botoșani i-a dat dreptate. Astfel, printr-o hotărâre pronunțată pe 19 martie 2025, instanța a anulat toate actele emise de IPJ Botoșani și de Inspectoratul General al Poliției Române care vizau încetarea activității sale și a dispus reintegrarea în funcția avută anterior.
„Anulează Dispoziția Șefului IPJ Botoșani nr. 261945/21.10.2024 și a Deciziei IGPR nr. 11776/20.12.2024. Anulează Dispoziția IPJ Botoșani nr. 184542/17.01.2025. Dispune reintegrarea reclamantei în funcția anterior deținută începând cu data de 14.01.2025. Obligă pârâtul IPJ Botoșani la plata unei despăgubiri egale cu diferența între veniturile obținute în perioada respectivă și cuantumul salariilor indexate, majorate și recalculate și cu celelalte drepturi de care ar fi beneficiat”, se arată în decizia instanței.
Decizia de destituire considerată abuzivă
Pe scurt, judecătorii au concluzionat că sancțiunea destituirii nu era definitivă și, prin urmare, nu trebuia pusă în aplicare. Judecătorii au considerat că femeia a fost înlăturată abuziv din sistem și că până la finalizarea tuturor contestațiilor nu i se putea întrerupe activitatea.
Într-o altă hotărâre – nr. 41/2025 din 5 februarie – Tribunalul a explicat clar că dispoziția de sancționare „nu are caracter executoriu” până când nu rămâne definitivă, adică până când nu se termină procesul în instanță. În ciuda acestui fapt, IPJ Botoșani a emis acte administrative prin care a considerat că raportul de muncă al polițistei a încetat.
Comunicări cu întârziere din partea poliției
Avocatul polițistei a atras atenția și asupra gravității măsurii luate de Poliție, considerând-o abuzivă. „Destituirea este cea mai severă sancțiune disciplinară. Reclamanta a avut întotdeauna calificative de <<foarte bine>>, are 18 ani vechime în sistem și a fost întotdeauna apreciată de superiori. Nu există niciun motiv să fie îndepărtată din sistem”, a invocat avocatul polițistei.
Instanța a luat în calcul și faptul că polițista nu a fost lăsată să își susțină apărarea în mod corect și că nu i s-a oferit la timp decizia motivată de respingere a contestației, ceea ce i-a îngrădit dreptul de a merge mai departe în instanță.
Reangajare dispusă de instanță
În concluzie, justiția a decis că IPJ Botoșani trebuie să o primească înapoi în funcție pe polițista destituită și să îi achite toate salariile pierdute, cu dobânzile și indexările aferente. Decizia poate fi atacată cu recurs în termen de 15 zile, însă până atunci, instituția este obligată să pună în aplicare hotărârea Tribunalului.