După aproape un deceniu de la demararea lucrărilor, proiectul locuințelor sociale din cartierul ANL Cișmea este pe punctul de a fi finalizat. Totuși, pentru încheierea completă a investiției și darea în folosință a celor 72 de apartamente, mai este nevoie de o finanțare suplimentară de aproximativ 850.000 de lei.
Necesitatea acestor fonduri suplimentare a rezultat în urma actualizării indicatorilor tehnico-economici, document aprobat în ședința ordinară de Consiliu Local aferentă lunii aprilie. Alocarea fondurilor necesare este făcută de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA). Din documentaţie reiese că valoarea totală a investiţiei este de aproximativ 16,54 milioane lei de lei, din care construcţii plus montaj 15,05 milioane lei.
„Au fost necesare ajustări ale sumelor convenite prin contract”
Astăzi, alături de ministrul Dezvoltării Cseke Attila, primarul Cosmin Andrei a semnat un act adițional la contractul de finanțare, prin care Primăria Botoșani va beneficia de suma de 850.000 de lei.
„Având în vedere majorările de preț, au fost necesare ajustări ale sumelor convenite prin contract, astfel că acum, cu sprijinul Guvernului, vom putea încheia o investiție așteptată de mulți botoșăneni. Imediat ce vom încheia și cu partea de utilități, se vor efectua probele în vederea recepției și punerii în funcțiune a obiectivului”, a susținut edilul botoșănean.
Autoritățile susțin că lucrările au fost executate în proporție de 98%, iar alocarea suplimentară va permite încheierea tuturor etapelor necesare pentru darea în folosință a imobilelor. Blocurile vor fi repartizate, în special, beneficiarilor din zona Centrului Istoric care nu au amenzi sau datorii.
Aproape un deceniu de la demararea investiției în cartierul Cișmea
Contractul pentru realizarea acelor blocuri, incluzând 50 de apartamente cu două camere şi 22 de garsoniere, a fost semnat în martie 2016 cu firma Victor Construct, valoarea investiţiei fiind de 5,897 milioane lei, plus TVA. Obligaţia municipalităţii este de a asigura fonduri pentru reacordarea blocurilor la reţelele de utiltăţi.
În decembrie 2018, constructorul a renunțat la contract, invocând creșterea prețurilor la materiale și manoperă, precum și acordarea întârziată a sumelor de către Ministerul Dezvoltării. În acel moment, lucrările ajunseseră la un stadiu de aproximativ 53%.
După blocajul apărut, în 2022 a fost încheiat un nou contract cu SC Inside Construction SRL pentru continuarea execuției, iar în prezent lucrările au fost executate în proporție de 98%.