Societatea de transport local din subordinea Consiliului Municipal achiziționează în regim de urgență nouă autobuze second-hand.
Eltrans trebuie achiziționeze rapid alte vehicule pentru a nu lăsa orașul fără transport public. Cele nouă autobuze ar trebui livrate în aproximativ două săptămâni, la începutul lunii iunie. Situația este presantă deoarece autobuzele existente din flota Eltrans trebuie predate în aceeași perioadă către firma de leasing de la care au fost închiriate. Valoarea totală estimată a achiziției este de 1,57 milioane de lei, sumă care va fi acoperită printr-o linie de credit.
„Deci noi la momentul de față rămânem fără leasing operațional și suntem nevoiți să achiziționăm autobuze. Sursa de finanțare este o linie de credit”, a spus Andrei Turcoman, directorul Eltrans Botoșani.
Conform documentației de licitație, condițiile impuse pentru noile autobuze includ marcă unitară, podea joasă pentru acces facil, trei uși (dintre care una adaptată pentru persoanele cu dizabilități) și respectarea normei de poluare Euro 6 – cea mai strictă în vigoare în Uniunea Europeană.
„Când se va implementa proiectul de ADI, atunci se va circula pe electric”
Deși în garaje au ajuns deja 14 autobuze electrice noi, acestea nu pot fi folosite de Eltrans, întrucât nu se află în administrarea sa. Proiectul acestora nu a fost finalizat integral, iar implementarea lor efectivă este blocată până la parcurgerea tuturor etapelor procedurale.
„Autobuzele electrice vin pe ADI, noi avem momentan în desfășurare traseul 101, 102 și la începutul acestui luni expiră leasingul operațional, iar autobuzele existente vor trebui predate companiei de leasing. Când se va implementa proiectul de ADI, atunci se va circula pe electric, dar nu vor să vă dau prea multe detalii despre ce și cum va fi implementat pentru că nu ține de noi. La momentul de față avem traseele 101, 102 pentru încă aproape doi ani prin contractul de delegare a transportului public”, a declarat Turcoman.
Contract semnat de primărie pentru achiziţia a 30 de autobuze electrice noi
În iulie 2024, primarul Cosmin Andrei a anunțat semnarea contractele privind achiziția a 30 de autobuze electrice. Mijloacele de transport în comun sunt achiziționate prin Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și vor ajunge la Botoșani în termen de cel mult 15 luni, începând de joi, 18 iulie. Deși vehiculele de această dimensiune sunt adesea denumite microbuze datorită dimensiunilor lor reduse, termenul corect folosit în cadrul specific al proiectului este „autobuz”.
Mijloacele de transport ar urma să deservească municipiului Botoșani, dar și zona metropolitană. În cazul transportului metropolitan, acesta va avea noi trasee până în comunele și orașele limitrofe, Bucecea, Curtești și Bălușeni. Valoarea totală a autobuzelor este de aproximativ 36,5 de milioane de lei, garanția asumată contractual fiind de șase ani, respectiv 600.000 de kilometri.
Primul lot are o valoare de 2,4 milioane de lei, al doilea este 17,1 milioane de lei, iar al treilea lor este de 17 milioane de lei. În plus, primarul promite și achiziția a 38 de autobuze electrice cu o lungime de 10 metri și cu stații de încărcare.
Municipalitatea a renunțat la tramvaie
Procesul de scoatere din funcțiune a șinelor de tramvai a început pe Primăverii în anul 2022, după ce Municipalitatea a renunţat la proiectul cu schimbarea şinelor de tramvai şi achiziţia de garnituri noi. În septembrie 2024, aleșii locali au votat pentru trecerea din domeniul public în domeniul privat al unor bunuri „Linie-traseu-cale rulare A” și Rețea contact A – cablu”, amplasate pe Calea Națională și strada Ion Pillat, în vederea scoaterii din funcțiune și a casării. Acestea erau ultimele din municipiu.