Într-un an de mare importanță pentru Societatea de Geografie din România, care celebrează 150 de ani de la înființare, Botoșaniul a devenit centrul unui eveniment editorial remarcabil. Astăzi au fost lansate două volume ce surprind esența geografică și turistică a județului și a municipiului.
Evenimentul de lansare a reunit reprezentanți ai administrației locale, oameni de afaceri, profesori, dar și pasionați ai domeniului. Moderatorul a fost Prof. univ. dr. Corneliu Iațu, Președintele Societății de Geografie din România, subliniind astfel importanța acestor lucrări în peisajul academic și cultural.
„Județul Botoșani are un patrimoniu absolut fantastic”
Primul volum, „Geografia turismului în județul Botoșani”, realizat de un colectiv de autori format din Mihai Poclid, Aurora-Simona Filip, Garofița Adochiței, Alin Prisacaru și Paul Narcis Vieru, abordează turismul botoșănean dintr-o perspectivă complexă.
„Este o carte foarte interesantă „Geografia turismului în județul Botoșani” și vreau să vă spun că îi invidiez pe acești autori care au reușit să facă așa ceva, eu mă gândeam de foarte mult timp. Merită felicitări pentru ceea ce au făcut deoarece, în ciuda imaginii nu prea favorabilă, județul Botoșani are un patrimoniu absolut fantastic din punct de vedere turistic și în această carte regăsiți cu foarte multe amănunte cum este sau nu valorificat acest patrimoniu”, a spus Prof. univ. dr. Corneliu Iațu.
„Această carte este rezultatul foarte multor date pe care le-am cules pe teritoriul județului”
Lucrarea analizează strategiile de dezvoltare regională, principalele forme de turism – ecoturismul și agroturismul – dar și zonele protejate și valorile culturale locale. De la bisericile vechi din lemn la conacele boierești, de la rezervațiile naturale la obiceiurile populare – acest volum oferă o incursiune captivantă în identitatea turistică a județului.
„Această carte este rezultatul foarte multor date pe care le-am cules pe teritoriul județului Botoșani, umblând ani și ani cu prilejul realizării Dicționarului Geografic. Am cerut ajutorul colegilor pentru că primele două capitole sunt cele care mie nu-mi plac și atunci le-am pasat și am găsit două albinuțe care știu să umble pe calculator, știu să scotocească, știu să selecteze și mi-au adus materialul brut”, a declarat autorul Mihai Poclid.
„Botoșani – Repere geografice”
Al doilea volum, „Botoșani – Repere geografice”, semnat de Vieru Paul Narcis, oferă o radiografie detaliată a orașului Botoșani. Cu o abordare interdisciplinară, cartea explorează evoluția teritorială, structura geologică și geomorfologică, climatul, demografia și economia locală. Totodată, autorul pune accent pe patrimoniul cultural și turistic, dar și pe măsurile necesare pentru protecția mediului.
Mai mult, această lucrare reprezintă o actualizare importantă a datelor privind orașul Botoșani, oferind o perspectivă proaspătă asupra dinamicii și evoluției acestuia în contextul contemporan. Astfel, volumul devine un instrument esențial pentru cei care doresc să înțeleagă în profunzime realitatea urbană actuală.
„Astăzi celebrăm nu doar o carte, celebrăm o viziune asupra orașului Botoșani, o încercare de a-i reda identitatea geografică, de a-l plasa în contextul social, economic, cultural. Municipiul Botoșani nu este doar o rețea de străzi sau de clădiri, este un loc unde geografia și istoria se întrepătrund, se combină într-un mod fascinant. Botoșaniul a fost plasat mereu la un loc de răscruce. Concret, în Botoșani treburile vin, staționează, dar din păcate mai uită să pornească la drum, la propriu. Botoșaniul nu este doar o zonă geografică urbană sau o serie de întâmplări istorice, este un spațiu al identităților și al poveștilor continue. A scrie despre acest oraș nu a fost un proiect academic, a fost o datorie”, a declarat autorul Vieru Paul Narcis.
„Sunt mai multe decât simple cărți, ele sunt punți de legătură între trecut și viitor”
Totodată, acest proiect editorial se bucură de susținerea companiei BAHM, prin generozitatea președintelui său, Costel Balăucă, care a sponsorizat apariția acestor cărți.
„Astăzi este o zi în care celebrăm nu doar apariția a două lucrări academice de referință, ci o viziune aspra modului în care geografia influențează dezvoltarea noastră fie că vorbim despre turism, infrastructură, educație sau despre inovația tehnico-logică. „Geografia turismului în județul Botoșani” și „Botoșani – Repere geografice” sunt mai multe decât simple cărți, ele sunt punți de legătură între trecut și viitor, între cercetare și aplicabilitate”, a spus Costel Balăucă, președintele companiei BAHM.