Un bărbat de 38 de ani din Republica Moldova a fost salvat de medicii botoșăneni după ce a căzut de pe barajul Stânca şi a ajuns în stare gravă la Spitalul Județean “Mavromati”.
Totul după ce a căzut de pe Barajul Stânca-Costești, în zona de frontieră cu România. Incidentul a avut loc în noaptea de sâmbătă spre duminică, în timp ce bărbatul se afla într-un autocar care venea din Cehia. Autocarul se oprise pentru controlul documentelor la vamă.
După ce a coborât din autocar pentru a-și satisface nevoile fiziologice, bărbatul s-a îndreptat către o zonă întunecată a barajului. Acesta nu a realizat că se află chiar pe marginea acestuia. Din neatenție, a făcut un pas în gol și a căzut într-o râpă adâncă de aproximativ 10 metri. Inițial, nimeni nu a observat absența sa, dar șoferul autocarului a constatat lipsa pasagerului și a alertat imediat autoritățile de frontieră.
Echipajele de poliție au început căutările și, după câteva minute, au auzit gemetele victimei venind din zona de sub baraj. Aceștia au coborât și l-au găsit pe bărbat în stare gravă, contorsionat de durere. A fost solicitată intervenția unui echipaj SMURD, care l-a preluat pe bărbat și l-a transportat în siguranță la Urgențe.
Dus direct în sala de operaţii după ce a căzut de pe barajul Stânca
Din cauza leziunilor suferite, bărbatul a fost dus direct în sala de operații, unde medicii botoșăneni au efectuat mai multe intervenții chirurgicale complexe. După câteva ore, starea sa s-a stabilizat, iar pacientul a fost internat la secția de terapie intensivă. “A fost vorba de o serie de intervenții chirurgicale cu echipe pluridisciplinare. Neurochirurgie, ortopedie, chirurgie. Din fericire starea pacientului s-a stabilizat și a putut fi ulterior externat pentru tratament în Chișinău”, a precizat un medic din cadrul Spitalului Județean de Urgență.
Pentru a-i asigura continuitatea îngrijirii medicale, autoritățile române au organizat un transfer internațional. În dimineața zilei de marți, bărbatul a fost transportat de un echipaj specializat al Serviciului Județean de Ambulanță (SJA) până la punctul de trecere a frontierei de la Sculeni. De acolo a fost preluat de o echipă medicală din Republica Moldova. Echipajul medical a fost nevoit să facă, însă, și un ocol. “Pacientul a fost preluat stabil cu funcții vitale în parametri. Din cauza lipsei actelor, ambulanța a trecut întâi pe la Consulatul Republicii Moldova din Iași. I-au fost înmânate actele pentru a putea ieși din țară”, a precizat asistent principal Tiberiu Roman, din cadrul SJA Botoșani.
Astfel, pacientul a fost transportat în siguranță la Chișinău, continuându-și tratamentul în țara sa natală.
Acest incident subliniază importanța colaborării transfrontaliere în domeniul sănătății și al intervențiilor de urgență, demonstrând solidaritatea și profesionalismul echipelor de salvatori din ambele țări.