Botoșaniul ar putea da un nou sfânt recunoscut oficial de Biserica Ortodoxă Română. Părintele Dionisie Ignat, născut în comuna Vorniceni, județul Botoșani, este unul dintre cei patru părinți athoniți propuși pentru a fi trecuți în calendarul Bisericii Ortodoxe Române, în cadrul unei posibile canonizări ce ar putea avea loc în toamna acestui an.
Decizia se conturează după ce marți, la Reședința Patriarhală din Capitală, a avut loc ședința Sinodului Mitropoliei Munteniei și Dobrogei, sub președinția Părintelui Patriarh Daniel. Pe ordinea de zi s-a aflat și propunerea de înscriere în calendarul bisericesc a Duminicii Sfinților Athoniți, dar și a unei sărbători dedicate sfinților din familia Sfântului Vasile cel Mare.
„Avem și speranța ca, la cei 16 sfinți pe care i-am canonizat și a căror proclamare s-a făcut în 4 februarie anul acesta, să se adauge în toamnă și cei patru sfinți români athoniți: Dionisie de la Colciu, Petroniu Tănase de la Prodromu, Nectarie Vlahul, numit și Privighetoarea Muntelui Athos, și Nifon, primul stareț al schitului românesc Prodromu”, a declarat Patriarhul Daniel.
O viață întreagă închinată rugăciunii
Părintele Dionisie Ignat s-a născut la 22 septembrie 1909 în Vorniceni, într-o familie de țărani simpli, dar credincioși. A intrat în viața monahală la doar 17 ani, stabilindu-se împreună cu fratele său Gheorghie în Sfântul Munte Athos, unde avea să trăiască în nevoință și rugăciune timp de 78 de ani.
A fost unul dintre cei mai respectați duhovnici din Athos, iubit deopotrivă de monahi și pelerini din întreaga lume. A trecut la cele veșnice în 2004, la vârsta de 95 de ani.
Dacă procesul de canonizare va fi finalizat în toamnă, Părintele Dionisie va deveni al doilea sfânt originar din județul Botoșani trecut în calendarul ortodox, după Sfântul Ioan Iacob de la Neamț, născut în Crăiniceni. Acest lucru va reprezenta un moment de mare bucurie și mândrie duhovnicească pentru credincioșii botoșăneni.