joi, mai 29, 2025
AcasăLocalStart întârziat pentru Rabla Auto 2025. Când încep înscrierile și cine poate...

Start întârziat pentru Rabla Auto 2025. Când încep înscrierile și cine poate aplica

Programul Rabla Auto 2025 va începe foarte târziu în comparație cu anii trecuți, sesiunea pentru persoane fizice urmând să fie deschisă pe 19 iunie, anunță Administrația Fondului pentru Mediu. Crește valoarea ecotichetului pentru mașini full-electrice și, în premieră, prin Rabla NU mai pot fi cumpărate mașini diesel.

Administrația Fondului pentru Mediu anunță lansarea sesiunii de înscriere în cadrul Programului Rabla Auto 2025. Sesiunea dedicată unităților administrativ-teritoriale și instituțiilor publice va debuta pe 4 iunie, la 10:00, iar sesiunea Rabla pentru persoanele fizice va începe pe 1️9 iunie, la ora 10:00. Ambele sesiuni vor rămâne deschise până la data de 27 noiembrie sau până la epuizarea bugetului alocat.

Valoarea ecotichetelor acordate în cadrul programului Rabla Auto este următoarea:

  • 37.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
  • 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
  • 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
  • 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
  • 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

În cadrul acestui program, NU este permisă finanțarea achiziției autovehiculelor alimentate cu motorină, pentru a încuraja utilizarea tehnologiilor mai prietenoase cu mediul.

Pentru persoanele fizice, suma alocată sesiunii de înscriere este de: 210 milioane lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor și autovehiculelor cu sistem de propulsie hibrid;

400 milioane lei este bugetul pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice și autovehiculelor pur electrice sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Pentru instituțiile publice și unitățile administrativ-teritoriale, suma alocată sesiunii de înscriere este de:

  • 30 milioane lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sistem de propulsie hibrid;
  • 120 milioane lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau pur electric.

Programul, susțin cei de la AFM, oferă o procedură simplificată și acces rapid la finanțare, solicitanții înscriindu-se direct în aplicația informatică disponibilă pe site-ul AFM.
Prin acest program, administrațiile locale și instituțiile publice pot accesa fonduri semnificative pentru reînnoirea parcului auto, fără obligația casării vehiculelor vechi. UAT-urile și instituțiile publice pot solicita până la 25 de ecotichete, fără intermediari, prin înscriere directă în aplicația informatică disponibilă pe site-ul www.afm.ro.

De la debutul Programelor Rabla în România, acum 20 de ani, peste 1 milion de autovehicule vechi au fost scoase din circulație.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
18.7 ° C
18.8 °
18.3 °
74 %
5.7kmh
86 %
J
19 °
vin
18 °
S
21 °
D
24 °
lun
26 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Acuma, după alegeri, trebuie să semnalezi clar că ai rămas prefect, să nu existe confuzii.

EDITORIAL

Nu ar fi o gaură-n cer faptul că partidele politice din România primesc finanțare de la bugetul de stat, adică din buzunarele noastre. Pentru...

EPIGRAMA ZILEI

Am aflat de ce nu poate Diploma să ne-o arate: L-a dezamăgit poporul Și-a tăiat-o cu toporul...   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...