marți, iulie 1, 2025
AcasăLocalCu cât cresc preţurile RCA

Cu cât cresc preţurile RCA

Prețurile asigurărilor RCA vor înregistra atât creșteri, cât și scăderi de azi, 1 iulie 2025, dar „nu există premise pentru creșteri bruște” și nici „șocuri care să apese pe clienți”, dau asigurări ASF și unii asigurători și brokeri

Sorin Mititelu, vicepreședintele pe asigurări din Autoritatea de Supraveghere Financiară, admite, într-o declarație pentru HotNews, că vor fi creșteri dar și scăderi de prețuri, iar „creșterile nu au de ce să fie altfel decât unele modice”.

Oficialul a oferit și un indiciu legat viitoarele tarife de referință RCA, care vor fi publicate în următoarele zile și vor fi un reper în piață pentru următoarele șase luni.

„Pe 10-12 iulie ieșim cu noul raport privind tarifele de referință RCA. Creșterea pe total portofoliu pentru următoarele 6 luni ar fi de 5,4%. Este un indiciu doar. Ajustările vor fi diferite de la societate la societate și de la segment la segment. Unele societăți nu au de ce să modifice, altele, da, întrucât au tarife vechi de 2 ani, fiind făcute pentru perioade viitoare de maxim 2 ani”, a declarat Sorin Mititelu, vicepreședintele ASF.

Ce este tariful de referinţă RCA

Tarifele de referință RCA, publicate semestrial, nu sunt prețurile de vânzare practicate de firmele de asigurări, ci au doar un rol orientativ pentru următoarele 6 luni, fiind calculate pentru clasa B0 și pentru o perioadă de 12 luni.

Tariful de referință RCA este important însă pentru asigurații cu risc ridicat deoarece face parte din formula de calcul folosită de BAAR (Biroul Asigurătorilor Auto) pentru stabilirea prețului final la RCA.

Potrivit legii, dacă primești de la asigurători cel puțin 3 oferte RCA cu prețuri mai mari cu 36% decât tariful de referință la RCA, înseamnă că ești considerat asigurat cu risc ridicat și te poți adresa Biroului Asigurătorilor Auto (BAAR), pentru a primi un preț mai mic la asigurarea auto.

Tarifele de referință pot varia semnificativ în funcție de mai mulți factori, precum puterea motorului (măsurată în kW), vârsta șoferului și zona de reședință. Aceste tarife sunt mai mari pentru șoferii tineri, mașini puternice și zone cu risc mai mare, cum ar fi Bucureștiul. Asigurătorii își calculează propriile tarife luând în considerare acești indicatori, alături de alți factori de risc.

Cât au crescut prețurile RCA

Prețurile RCA sunt plafonate de mai bine de 2 ani la nivelul celor stabilite de fiecare asigurător la data de 28 februarie 2023, cu mențiunea că de la 1 ianuarie 2024 Guvernul a permis o creștere a acestor tarife cu maxim 6,8% raportate la inflație.

ASF susține că a monitorizat constant evoluția prețurilor RCA și comportamentul asigurătorilor.

„Mecanismul de plafonare s-a dovedit eficient, iar societățile de asigurări s-au încadrat în limitele stabilite de hotărârea de Guvern. Creșterile de prețuri, acolo unde au existat, au fost punctuale și justificate de factori obiectivi. În analiza sa, ASF nu a identificat comportamente speculative sau neconforme. Prima medie a înregistrat, pe parcursul a doi ani (T1 2025 vs T1 2023), o creștere de 18%, din care un procent de 6,8% a reprezentat ajustarea tarifelor de primă cu rata anuală a inflației, conform prevederilor legale”, potrivit ASF.

Ce spun brokerii

Viorel Vasile, șeful Safety Broker, cel mai mare broker local de asigurări, este mai pesimist în privința creșterilor de prețuri care se vor vedea de la 1 iulie 2025. El estimează o creștere totală ce poate varia între 13-15% cel târziu până la 1 septembrie 2025.

Mai mult, ținând cont ca am avut 2 ani și 3 luni în care asiguratorii nu și-au putut adapta tarifele la inflație, estimez ca un minim 10% vom înregistra creșteri din această cauză. Limitarea tarifelor nu s-a justificat pe o durata așa lunga, normal era sa se încheie după 6 luni, după care piața regla automat cererea și oferta. Deci agregat, estimez o creștere ce poate varia între 13-15%. Mai mult, se revine la vechea schema de calcul de la BAAR pentru polițe cu risc ridicat, care va conduce la tarife B0 de 12,000 Ron/camion”, a declarat, pentru HotNews.ro, Viorel Vasile.

Acesta se așteaptă ca de la 1 iulie să intre în vigoare creșteri de prețuri între 3-5% din eliminarea plafonării comisioanelor brokerilor, prețuri mai mari la camioane și pentru șoferii din București/Ilfov.

Dorel Duță, directorul Hobbit Broker de asigurare și președinte al UNSICAR (Uniunea brokerilor de asigurare), nu se așteaptă la „evoluții spectaculoase” ale prețurilor RCA, deoarece frecvența daunelor nu a crescut semnificativ.

Cu toate acestea, cuantumul daunelor a crescut din cauza inflației și a taxelor. El prevede „posibile creșteri în marile aglomerări urbane (București-Ilfov, Valea Prahovei, Ploiești, Constanța, Brașov, Timișoara, Cluj, Iași), unde frecvența daunelor este mai mare. În schimb, localitățile mai mici și șoferii cu un comportament corect în trafic (clasele de bonus 6, 7 și 8) ar putea beneficia de stagnări sau chiar scăderi, datorită concurenței”.

Perspectiva asiguratorilor

Groupama, cel mai mare asigurător RCA din piață, a precizat, pentru HotNews.ro, că „își stabilește tarifele respectând legislația în vigoare și prioritizând de fiecare dată principiul calității serviciilor, la prețul corect”.

„Responsabilitatea și calitatea rămân așadar esențiale în abordarea noastră, însă, din rațiuni ce țin de respectarea normelor legale de concurență, nu putem furniza mai multe informații cu privire la evoluțiile prețurilor”, a precizat asigurătorul.

Dragoș Călin, directorul general al Grawe România, al treilea mare asigurător RCA cu aproape 10% din piață, a declarat luni pentru HotNews.ro că în privința companiei sale, anticipează „creșteri, dar și descreșteri mici, marginale de preț”. Acesta a asigurat că „nu vor fi șocuri care să apese pe clienți în raport cu tarifele existente”, argumentând că piața este competitivă și companiile se luptă pentru fiecare client RCA, ceea ce va duce la scăderi în anumite segmente.

 

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer senin
20.6 ° C
20.6 °
20.5 °
48 %
7.2kmh
5 %
mar
26 °
mie
26 °
J
29 °
vin
30 °
S
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Patriotismul ajunge şi la tarabă. Că nu orice roşie vine de pe ogoarele patriei.

EDITORIAL

Ani întregi botoșănenii s-au tot plâns de bicicliștii de pe Pietonalul Unirii și, de parcă bicicliștii nu erau de ajuns, în peisaj au apărut...

EPIGRAMA ZILEI

„E lung pământul, ba e lat”- A scris Coșbuc despre toloacă Și uite-așa i-a conturat Pe Klaus și Șoșoacă... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...