duminică, iulie 6, 2025
AcasăLocalSute de posturi din învățământ vor fi eliminate. Care este categoria vizată

Sute de posturi din învățământ vor fi eliminate. Care este categoria vizată

Ministrul Educaţiei, Daniel David, a anunțat, la Digi24, că una dintre măsurile pe care le susţine este reducerea numărului de unităţi de învăţământ cu personalitate juridică, astfel încât să fie redus numărul de posturi de director de școală cu circa 900. Ministrul a precizat că directorii actuali vor rămâne în sistem, ca profesori.

„Încercăm să creştem numărul de copii pentru o unitate şcolară ca să aibă personalitate juridică de la 300 la 500. Acum sistemul este foarte fragmentat de multe ori. Avem foarte multe unităţi şcolare mici. Şi atunci dacă facem acest lucru, spre exemplu, mai eliberăm în jur de 900 de poziţii de director. Ei nu rămân pe drumuri, că ei sunt profesori, practic se întorc la predare. Dar reuşim să concentrăm zonele astea educaţionale ca sistemul să nu fie foarte fragmentat”, a declarat Daniel David, citat de News.ro.

Cum s-a ajuns aici

El a precizat că, în acelaşi timp, tot raportându-se la practici europene, încearcă să crească numărul minim şi numărul maxim de copii într-o clasă, limitele actuale ducând la apariția unor cheltuieli considerabile.

„Fiindcă noi am făcut în 2023 nişte modificări prin care am ţintit nişte lucruri, cum să spun, foarte aproape de ideal, în condiţiile în care ţara nu îşi permitea şi nu îşi permite aceste lucruri”, a mai declarat Daniel David.

Ministrul a explicat că, în prezent, numărul de elevi acceptat într-o clasă variază, în funcţie de situaţie între 10 şi 24 şi se are în vedere creşterea cu doi a numărului de elevi acceptaţi într-o clasă, iar în situaţii excepţionale şi „cu justificări foarte clare” numărul poate creşte şi mai mult, cu încă patru elevi, dar nu peste 30.

„Acum avem situaţii ciudate. De exemplu, până acum puteai să aduci peste numărul maxim, doi copii. Dacă aveai trei, făceai două clase. Când ai făcut două clase, ai dublat numărul de norme. Şi ajungem iarăşi să avem o mulţime de cheltuieli în sistem pe care nu le putem susţine”, a explicat Daniel David.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
cer acoperit de nori
29.5 ° C
29.6 °
28.3 °
34 %
3.5kmh
90 %
D
32 °
lun
36 °
mar
35 °
mie
32 °
J
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

O imagine cât o mie de cuvinte pentru viteza pe calea ferată, mai ales cea din judeţul Botoşani.  

EDITORIAL

Nu știu alții cum sunt, dar eu când aud de reforme bugetare, simt că m-a pălit o ciocănitoare-n ceafă. Și asta pentru că în...

EPIGRAMA ZILEI

Doamna, o femeie fină În șoaptă a replicat Că și piatra masculină Tare s-a ... muiat!   -Dumitru MONACU  

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...