În ultimele zile, două persoane și-au pierdut viața în apele râului Prut, tragedii care puteau fi evitate.
Din păcate, tot mai mulți aleg să se scalde în locuri neamenajate, ignorând pericolele ascunse: curenții puternici, malurile abrupte și lipsa salvamarilor.
Copii, adolescenți, adulți – cu toții au tendința să creadă că pericolul este mereu departe, că tragediile se întâmplă altora. Dar realitatea contrazice acest sentiment fals de siguranță.
Riscul de înec nu este doar în râuri sau lacuri. Chiar și în curtea casei, copiii mici pot fi în pericol dacă sunt lăsați nesupravegheați lângă butoaie, găleți, piscine gonflabile sau fântâni neacoperite.
Pentru a preveni astfel de situații, pompierii militari și Serviciile Voluntare pentru Situații de Urgență din Mitoc, Manoleasa, Ripiceni și Ștefănești au organizat, astăzi, acțiuni de informare și educare preventivă în localitățile Mitoc, Liveni, Iorga, Manoleasa Prut, Sadoveni, Manoleasa, Stânca – aflate pe malul râului Prut, acolo unde, în ultimii ani, s-au produs tragedii la scăldat.
Semnal de alarmă tras de pompieri
Au fost transmise mesaje audio de avertizare, iar salvatorii au stat de vorbă cu oamenii despre cum îi pot proteja pe cei dragi, dar mai ales pe copii. Sfaturile sunt simple, dar pot face diferența între viață și moarte:
▪️acoperiți fântânile cu capac! Procedați la fel cu orice vas cu apă;
▪️țineți gălețile cu apă potabilă la înălțime și acoperite – un copil mic se poate îneca chiar și în câțiva centimetri de apă;
▪️încuiați toaletele din curte cu zăvor sau cârlig;
▪️îngrădiți orice groapă – sunt pericole ascunse pentru cei mici;
▪️nu mergeți la scăldat în locuri neamenajate;
▪️nu intrați în râuri, lacuri sau canale cu maluri abrupte, curenți puternici și funduri nămoloase;
▪️dacă nu știți să înotați foarte bine, nu vă aventurați în apă adâncă;
▪️alegeți doar bazine supravegheate de personal calificat.
Supravegheați copiii în permanență – nu îi lăsați singuri nici măcar pentru un minut!
Acțiunea face parte din campania ISU Botoșani, „Un cămin sigur pentru copilul tău”, proiect unic la nivel național.
Pentru că nu doar părinții, ci noi toți, avem responsabilitatea de a transforma casa și comunitatea într-un loc sigur pentru cei mici.