marți, iulie 15, 2025
AcasăLocalBraconaj pe lacul Stânca-Costești: Plase ilegale confiscate de poliţişti

Braconaj pe lacul Stânca-Costești: Plase ilegale confiscate de poliţişti

Lacul de acumulare Stânca-Costești a fost, în ultimele zile, sub lupa autorităților. Polițiștii de la Biroul Județean de Poliție Transporturi Botoșani, alături de colegii din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Stânca, au desfășurat o amplă acțiune în cadrul planului comun „Safe Waters 2025”, vizând prevenirea și combaterea braconajului piscicol.

În timpul patrulării cu ambarcațiunea Poliției de Frontieră, au fost legitimate 73 de persoane, verificate 8 autovehicule, 3 ambarcațiuni și 20 de pescari. Pentru neregulile constatate, s-au aplicat 8 sancțiuni contravenționale în valoare totală de 1.450 de lei. Cele mai multe amenzi au fost date pentru încălcarea Legii 176/2024 privind protecția resurselor piscicole, dar și pentru abateri de la normele de conviețuire socială și regimul circulației.

Totodată, au fost ridicate în vederea confiscării patru plase de pescuit ilegale — trei din material plurifilament, fără marcaje ANPA, și una monofilament — cu o lungime totală de 200 de metri. Valoarea estimată a acestor bunuri este de aproximativ 2.000 de lei.

Trei infracțiuni, instrumentate de polițiști

Într-unul dintre cazuri, pe luciul lacului între Stânca și Ripiceni, polițiștii au descoperit două setci din material plurifilament, nemarcate și utilizate ilegal. Într-o altă intervenție, au fost găsite două plase de pescuit — una plurifilament, cealaltă monofilament — pe malul drept al lacului, tot între cele două localități. Niciuna dintre unelte nu era omologată, iar acestea erau folosite fără drept.

În ambele cazuri au fost deschise dosare penale pentru deținerea și utilizarea de unelte interzise sau neautorizate de pescuit, faptele fiind încadrate ca infracțiuni.

Polițiștii anunță că astfel de acțiuni vor continua pe toată durata sezonului cald. Scopul este protejarea ecosistemelor acvatice, prevenirea faptelor ilegale și menținerea unui climat de siguranță în zona transporturilor navale.

Deja ai votat!

AVEM NEVOIE DE SPRIJINUL DUMNEAVOASTRĂ!

„Avem nevoie de sprijinul dumneavoastră pentru a putea oferi în continuare jurnalism onest și a lupta cu corupția și dezinformarea, pentru a scrie despre situația reală, nu versiunea oficială cosmetizată oferită de autorități.

REDIRECȚIONEAZĂ 20% DIN IMPOZITUL PE PROFIT AL COMPANIEI TALE

Poți alege ca 20% din taxele plătite de compania ta să meargă către jurnalism de calitate, nu către stat. Descarcă draft-ul contractului de sponsorizare. Completează-l cu datele companiei și suma. Trimite-l la monitorul@monitorulbt.ro *Baza legală poate fi consultată AICI.

Botoșani
nori împrăștiați
18.9 ° C
19.4 °
18.9 °
86 %
1.2kmh
28 %
mar
31 °
mie
26 °
J
26 °
vin
23 °
S
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Primăria ar face orice pentru banii din noi locuri de parcare. Inclusiv să blocheze scări sau căi de acces.

EDITORIAL

Tonul hotărât al premierului, impresia de seriozitate și imaginea de „să facem treabă” se sparg în improvizații administrative și promisiuni pe care nu are...

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a apărut în vis Nicolaescu Și am aflat ceva de m-au cuprins fiorii: Tandemul Iliescu-Isărescu Îi cere să continue „Nemuritorii”!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...