Tot mai mulți consumatori recurg la metode ilegale pentru a sustrage energie electrică sau gaze naturale. În primele șase luni ale anului 2025, compania Delgaz Grid a identificat peste 660 de cazuri de consum fraudulos în 18 județe din România, iar Botoșaniul se numără printre zonele cu cele mai multe nereguli.
Potrivit reprezentanților companiei, aproape 400 de cazuri vizau sustragerea de energie electrică în județele Moldovei, inclusiv în Botoșani. Alte 265 de intervenții ilegale au fost descoperite pe partea de gaze naturale.
Prejudiciu de milioane de lei
Valoarea totală a prejudiciului generat de aceste practici la nivel național a fost estimată la 8,5 milioane de lei, iar cantitatea sustrasă ajunge la 9,9 milioane kWh – suficientă pentru a acoperi, timp de 30 de ani, consumul unei școli cu peste 270 de elevi și profesori.
Intervenţiile pentru evitarea înregistrării consumului pun în pericol siguranţa consumatorilor şi a bunurilor lor, dar şi alimentarea cu energie.
Astfel, 397 de cazuri reprezintă sustrageri de energie electrică, acestea fiind identificate în regiunea Moldova (judeţele Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău). De asemenea, 265 de cazuri au fost înregistrate pe parte de gaz în 18 judeţe (Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Sălaj, Timiş, Arad, Caraş-Severin, Hunedoara, Mureş, Sibiu, Alba, Bihor, Iaşi, Botoşani, Vaslui, Suceava, Neamţ şi Bacău).
Intervenţiile neautorizate pot duce la incidente grave
Compania precizează că intervenţiile neautorizate asupra branşamentelor şi instalaţiile clandestine pot duce la incidente grave (explozii, intoxicaţii, incendii, electrocutări etc.) cu urmări devastatoare: pierderi de vieţi omeneşti şi/sau bunuri distruse.
„Diminuarea valorii facturii la energie prin evitarea înregistrării consumului real nu este o soluţie pentru consumatori deoarece consecinţele unor explozii sau incendii depăşesc cu mult sumele astfel „economisite”. Pentru menţinerea siguranţei este foarte importantă prevenirea sustragerilor de energie prin identificarea lor cât mai aproape de momentul la care se produc”, spun reprezentanţii companiei.
Plângeri depuse la instituţiile abilitate
Consumul fraudulos generează pierderi nu doar pentru operatorul de distribuţie ci şi pentru consumatorii corecţi, care plătesc cu regularitate contravaloarea energiei consumate, intervenţiile ilegale afectând deopotrivă şi calitatea serviciului de distribuţie a gazelor naturale şi energiei electrice, mai spun ei.
Totodată, consumul fraudulos reprezintă o formă de furt şi este sancţionat conform prevederilor Codului Penal. În vederea identificării persoanelor responsabile şi a recuperării prejudiciului, operatorul de distribuţie formulează şi transmite plângeri penale către instituţiile abilitate.
Măsuri de prevenție
Pentru siguranţa consumatorilor şi pentru evitarea situaţiile neplăcute care pot să apară în urma consumului necontorizat de energie, Delgaz recomandă respectarea următoarelor măsuri de prevenţie:
- NU permiteţi persoanelor neautorizate să intervină asupra echipamentelor de măsurare a consumului de energie (contoare);
- NU acceptaţi soluţii improvizate de interceptare a conductelor de gaze naturale sau cablurilor de energie pentru reducerea consumului;
- NU acceptaţi folosirea materialelor neadecvate pentru instalaţiile de energie electrică sau gaz (de ex: bandă adezivă pentru izolarea cablurilor sau coliere metalice improvizate pentru instalaţiile de gaz).
Suspiciunile privind consumul fraudulos pot fi raportate la adresa de e-mail raporteazafrauda@delgaz-grid.ro, prin apel gratuit la numărul 0371.700.157 sau direct la cea mai apropiată secţie de poliţie.