Conducerea celui mai mare spital din Moldova a scos la concurs un post de medic în specialitatea chirurgie generală. După finalizarea probei scrise rezultatele sunt de-a dreptul îngrijorătoare.
Toţi candidaţii abia au luat notă de trecere la examenul scris pentru una dintre cele mai solicitante specialit’ăţi din spital. O realitate crudă, în care viitorii chirurgi care vor tăia și coase la propriu, abia dacă trec testele de bază.
La proba scrisă, acolo unde se presupune că se verifică temeinicia cunoștințelor medicale, rezultatele au fost rușinoase. Pentru candidaţi, dar mai ales pentru sistemul medical care îi produce.
Din cinci candidați înscriși la această specialitate de o importanță vitală, unul a fost respins fără drept de apel, cu un scor de 38 din 100, Adică exact cât ai lua dacă încerci să înveți medicina după Wikipedia și câteva clipuri de pe YouTube.
Dar nici cei care au „promovat” nu stau mai bine. Dacă în alte domenii prima treaptă a podiumului înseamnă excelență, la acest concurs a însemnat 55,25 puncte. Obținute de doi candidați care au împărțit primul loc. Al treilea a luat 54,5 puncte, iar al patrulea a fost cu adevărat „la mustață”: 50,5 puncte, adică la doar o jumătate de punct distanță de a fi declarat oficial nepregătit. Iar în aceste cazuri este vorba despre absolvenţi ai facultăţilor de medicină din Timişoara, Iaşi sau Bucureşti.
Cu alte cuvinte, dacă ar fi fost întrebați cum se face o simplă apendicectomie, probabil ar fi răspuns că se caută întâi pe Google și apoi se vede în sală ce se poate face.
Viitorul chirurgiei, între sarcasm și îngrijorare
Cifrele de mai sus nu sunt doar o statistică tristă. Ele reflectă criza adâncă de competență care bântuie deja sistemul sanitar. Dacă la o specialitate atât de tehnică și de riscantă cum este chirurgia generală ajung să treacă proba scrisă candidați care nici măcar nu ating media 6, ce ne putem aștepta în sala de operație? Ce garanții mai au pacienții că sunt pe mâini bune și nu doar pe mâini cu diplomă?
În mod ironic – dar tragic – sistemul pare să accepte cu brațele deschise „medicii de 5 jumate” într-o specialitate unde orice greșeală se traduce în viață sau moarte. Medicul primar Iulian Preda, şef al secţiei, nu a dorit să comenteze rezultatele, acesta fiind şi în comisia de examinare. Acesta s-a rezumat doar la a sublinia corectitudinea examenului. „Candidaţii au fost evaluaţi conform legislaţiei în vigoare, concursul fiind organizat în centrul universitar Iaşi. Notele reflectă evaluarea răspunsurilor la examenul scris”, a precizat medicul primar Iulian Preda.
Mediocritate sau exigenţă prea mare
Poate că de vină e presiunea de a „ocupa posturile”, poate că salariile atractive din sistemul public atrag tot felul de candidați dornici de siguranță, dar nu neapărat de excelență. Sau poate că vina e a unui sistem universitar care nu mai filtrează riguros, ci „produce” specialiști în serie.
Oricare ar fi cauza, rezultatul este același. Scăderea dramatică a calității actului medical, într-un spital care, de multe ori, este prima (și ultima) linie de salvare pentru botoșănenii grav bolnavi. „Atunci când un medic aspirant la un post în secţia de chirurgie ia nota 5, ce pretenţii să mai ai de la infirmieri, brancardieri sau îngrijitori? În trecut trebuia să ai minim 7 la fiecare probă, iar la primariat minim 8,5 la fiecare probă”, a spus un medic din cadrul SJU Mavromati.
Concuzia e una simplă și amară: dacă în curând veți ajunge pe masa de operație, speraţi că ați nimerit la unul dintre medicii care au trecut măcar de 60 de puncte, nu de 50,5 la concurs.
În cursul zilei de astăzi cei patru candidaţi vor susţine proba clinică. Vor primi un pacient, îl vor consulta şi prezenta apoi cazul. La final unul dintre ei probabil va deveni medic chirurg în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă “Mavromati” Botoşani.